Mecsekaljai borvidék

Mecsekaljai borvidék

7754 Bóly, Erzsébet tér 1.
06/69-368-100

A borvidék összes területe: 7 644 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 673 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 30

A Mecsekaljai borvidék is a római időkben gyökerező múlttal büszkélkedik, mára a Cirfandli, Furmint és Olasz rizling fajtákból készített kitűnő minőségű fehér borairól vált híressé.
A borvidékhez három körzet tartozik, de ennek ellenére Magyarország egyik legkisebb borvidéke. A Pécsi és Versendi körzet klímája, időjárása szélsőségektől mentes, szubmediterrán jellegű, míg a Zselicségben fekvő Szigetvári körzetben már inkább az atlanti klímahatás érvényesül.
A Mecsekalja talajképző kőzetei és talajai rendkívül változatosak. A Tokaj-hegyaljai borvidék mellett ezen a tájon hatolt fel a szőlőkultúra a legmagasabb területekre. A Mecsek hegység déli oldalain a szőlőterültek felső határa megközelíti a 400 métert.
A Mecsekaljai borvidék legelterjedtebb fajtái az Olasz rizling, a Chardonnay, a Rizling szilváni, a Zöld veltelini, a Királyleányka, a Sauvignon blanc, a Rajnai rizling, a Tramini és a Hárslevelű. A Pécsi körzet különleges fajtája a Cirfandli és a hagyományos Furmint.
A borvidék borai általában testesek, lágyak, fűszeresek, gyorsan fejlődnek, jó minőségűek. Kedvező évjáratban különleges minőségű borok készítésére is mód van. Évszázados hagyományai vannak a pécsi pezsgőgyártásnak is.

További információ:

Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület
Alacherné Vincze Katalin, 7754 Bóly, Erzsébet tér 1.
Telefon: 06/69-368-100