Hajós-Bajai borvidék

Hajós-Bajai borvidék

6000 Kecskemét, Hoffmann J. u. 6.
06/76-325-025

A borvidék összes területe: 14 873 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 681 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 12

Valamikor e borvidék az Alföldi borvidék részét képezte, majd 1990-ben Hajós-Vaskúti borvidék néven önállóvá vált. Mai nevét 1998-ban kapta. A szőlő és bortermelésnek több évszázados hagyománya van. A török dúlás idején a szőlőterületek jelentősen lecsökkentek, majd a németajkúak ide telepítésével újabb lendületet kapott a szőlőtermesztés. A második nagy fellendülés a filoxéravész után, míg a harmadik 1961-65 között a nagy szőlőtelepítésekkel következett be.
A dél-alföldi területekhez hasonlóan a borvidék területére is a melegebb, napfényben gazdag nyarak a jellemzőek. Az évi csapadék mennyisége kielégítő, csupán kedvezőtlen eloszlása okoz időnként gondot. A borvidék sík részein fagykár (téli, tavaszi, őszi) veszélye fennáll. A borvidéken jobb minőségű homoktalajokon (lösszel kevert homok, humuszos homok, lepel homok), esetleg csernozjom talajokon folyik a szőlőtermesztés.
A vörösbort termő fajták aránya a borvidéken kb. 40%. A hagyományos fajták közül jelenleg telepíthető a Kadarka, a fehér bort adó Kövidinka, Izsáki, Ezerjó. A további 20 telepíthető fajta közül vannak úgynevezett világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Cabernet franc és sauvignon, Merlot), illatos bort adó fajták (Tramini, Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres), a hideget is jól tűrő fajták (Rajnai rizling, Kunleány) és "hungaricum"-nak tekinthető fajták (Olasz rizling, Hárslevelű).
A hagyományos fajtákból jó minőségű asztali bor, a minőségi fajtákból pedig versenyképes minőségi bor készíthető.

További információ: Duna-Borrégió Borút Egyesület
Cseh Gábor, 6000, Kecskemét, Hoffmann J. u. 6.
Telefon: 06/76-325-025, 06/30-943-8905