Etyek-Budai borvidék

Etyek-Budai borvidék

2091 Etyek, Kossuth u. 35

A borvidék összes területe: 7 117 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 480 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 20

A borvidék nevét adó Etyek község első említése a XIV. századra tehető, de a szőlő- és bortermelésre vonatkozó adatok a XVIII. századból valók.
A borvidék jelenleg két körzetre oszlik: az Etyeki körzet (14 helység) és a Budai körzet (6 helység). Az utóbbi 1998-ban csatlakozott a borvidékhez. A klímát a borvidéken a nem túl zord telek és a viszonylag hűvösebb nyarak jellemzik. A borvidék talajai változatosak és közös jellemvonásként a lúgos kémhatás (meszes talajok) emelhető ki.
Napjainkban 28 fajta telepíthető a borvidék mindkét körzetében. A fehér borszőlő fajták közül telepíthető a Chardonnay, Királyleányka, Olasz rizling, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály, Sauvignon, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Pinot blanc, Sárga muskotály, Cserszegi fűszeres, Zala gyöngye, Juhfark, Tramini, Karát, Viktória gyöngye, Zengő, és a Zefír. A vörös borszőlő fajták közül, pedig a Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Kékoportó, Pinot noir, Zweigelt és a Turán. A borvidéken jelentős mennyiségben termelnek pezsgőkészítéshez is alapanyagot, főleg Chardonnay-t.

További információ:

Etyeki Borút Egyesület
Zólyomi Sándor, 2091 Etyek, Kossuth u. 35
Telefon: 06/30-238-3481