Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék

Gulyás Ferenc, 6640 Csongrád, Szentháromság út 8.

A borvidék összes területe: 14 275 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint 1 770 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 16

A borvidéken több száz éves hagyománya van a szőlő és bortermelésnek. Már a török hódoltság előtt (XIV-XV. század) ismerték és szállították az itt termelt bort. Ez idő tájt alakult ki a borvidék jellegzetes fajtaösszetétele (Kövidinka, Kadarka, Ezerjó, Piros szlanka, stb.), amelynek nyomai a mai napig fennmaradtak.
A borvidék klíma adottságai elsősorban hő- és fényviszonyai révén elkülönül a Nagyalföld éghajlati körzetétől. Kifejezetten meleg és fényben rendkívül gazdag termőtájnak minősül, amely viszont csapadékban szegény. A tél gyakran zord és hótakaró nélküli. A táj domborzata enyhén hullámos felszínű vagy egyhangúan sík. A dunai eredetű humuszos vagy csernozjom jellegű homoktalajok meszesek, az Alsó Tiszavidéken viszont savanyú kémhatásúak.
A borvidék hagyományos fajtáiból (pl. Kövidinka) kellemes, kissé vékony üde asztali borok készíthetők. A minőségi fehér borszőlő fajták (Chardonnay, Rajnai rizling, Olasz rizling, Zöld veltelini) valamint a vörös borszőlő fajták (Kadarka, Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos) termése minőségi bor előállítására is alkalmas. Igen ismert és jól csengő név a Csongrádi Kadarka és a Pusztamérgesi Olasz rizling.

További információ: Csongrádi Borút Egyesület
Gulyás Ferenc, 6640 Csongrád, Szentháromság út 8.
Telefon: 06/30-356-7928