Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

8229 Csopak, Arany J. u. 2

A borvidék összes területe: 6445 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 2143 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 24

A borvidék a Balaton északkeleti részén és azzal párhuzamosan húzódó Alsóőrstől Zánkáig terjedő hegyvonulat lankáin, a hegyek által körülvett völgyek medencék oldalain terül el.

A borvidéken a szőlőtermesztés még valamikor a kelta időkben kezdődött, akiket a rómaiak, majd az avarok követtek. 1999 óta a borvidék két körzetre tagolódik: a Balatonfüred-Csopaki körzet 17 és a Zánkai körzet 7 településsel.

A borvidék klímája szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, a nyár nem túl forró, utána többnyire hosszú, derűs, száraz ősszel.

A talajképző kőzetek egész sora fordul elő a borvidéken: fillitpala, permi homokkő, triászmészkő, dolomit, bazalt, bazalttufa, pannonagyag és homok, márga és lösz.

Jelenleg mindkét körzetben elsősorban a fehér borszőlő fajták telepíthetők így az Olasz rizling, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Juhfark, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini és a Zenit. Tihanynak a borvidékhez kapcsolása az eddiginél nagyobb teret enged a vörös borszőlő fajták telepítéséhez (Cabernet franc és sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt). A borvidék borai a badacsonyi borokhoz képest kissé lágyabbak, finom illatúak, sajátos zamatúak, amit sokan a különleges talaj hatásának tulajdonítanak.

További információ:

Csopak környéki Borút Egyesület
Jásdi István, 8229 Csopak, Arany J. u. 2

Zánka-Nivegy völgyi Borút Egyesület
Molnár László, 8272 Szentantalfa, Fő u. 71.

Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Végh Endre, 8230 Balatonfüred, Horváth á. u, 36/d

Dörgicse és Környéke Borút Egyesület
Szabó István, 8242 Balatonudvari, Ady E. u. 16.