Balatonfelvidéki borvidék

Balatonfelvidéki borvidék

8312 Balatonederics, Kossuth u. 62.

A borvidék összes területe 5 344 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 497 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 23

A borvidék a Keszthelyi hegység és a Déli Bakony lábánál a hegyek közötti medencék oldalain, köztük a Káli medence lejtőin terül el.
Az eltérő földrajzi ökológiai és egyéb adottságok miatt a borvidék három körzetre tagolódik, melyek a következők: Káli körzet 6 településsel, Balatonedericsi-Lesence-i körzet 7 településsel és a Cserszegi körzet 10 településsel.
A borvidék Balatonra néző szőlőterületeinek klíma adottságai kiegyenlítettek, más területei védett lankákon helyezkednek el, ezért szélsőséges időjárási hatásokkal nem kell számolni. A domborzatilag gazdagon tagolt tájban kedvező mikroklimatikus viszonyok alakultak ki. A rendkívül változatos talajképző kőzeten többnyire barnaföldek, esetenként különböző erdőtalajok jellemzők.
Jelenleg mindhárom körzetben telepíthető a fehér borszőlő fajták közül az Olasz rizling, a Chardonnay, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cserszegi fűszeres és a Ottonel muskotály, a vörös borszőlő fajták közül pedig a Zweigelt. Csak a Káli körzetben telepíthető a Furmint és a Sárga muskotály, a Balatonedericsi-Lesencei körzetben a Pinot blanc, a Cserszegi körzetben a Nektár.
A borvidék borai finom savtartalmúak, zamat gazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők borai teltek, kerekek, harmonikusak és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival.

További információ:

Da-Bibere Balaton-felvidéki Borút Egyesület
Lekics Valéria, 8312 Balatonederics, Kossuth u. 62.
Telefon: 06/20-456-2273

Balatonfelvidéki Borút Egyesület
Szencz Lajosné, 8308 Zalahaláp, Petőfi tér 4.
Telefon: 06/87-413-233, 06/87-510-595