Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

8261 Badacsony, Park utca 14.
(87) 431-046

A borvidék összes területe: 4 263 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 790 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 16

A borvidék területén már több ezer évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt.

A borvidék klímája kiegyenlített, mentes a szélsőségektől. Az alacsony hőmérséklet okozta fagykárok a borvidék szőlőültetvényeit nem sújtják. A Balaton nagy víztükre igen kedvező, kiegyenlítő hatással van a klímára. Nincsenek forró nyarak, de túlságosan zord telek sem.

A talajtípust tekintve többnyire barnaföldeken és agyagbemosódásos barna erdőtalajokon folyik a szőlőtermesztés. A bazalt málladékon képződött talajok tápanyag ellátottsága és utánpótlása (kálium, magnézium, mikroelemek) rendkívül jó.

Ma a magasművelésű formákon termesztik a szőlőt (ernyőművelés, Moser féle magaskordon, egyesföggöny).

A borvidéken szinte kizárólag (99 %) fehér borszőlő fajtákat termesztenek. A telepíthető fajták (16) között vannak hagyományosak (Kéknyelű, Olasz rizling, Szürkebarát) világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot blanc) és újabb nemesítésű fajták (Zenit). A vörös borszőlő fajták közül telepíthető a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Kékfrankos. A borvidéken illatos, zamatos finom savtartalmú telt borok teremnek. A fajták közül mintegy 70 %-ban termesztett Olasz rizling bora rendkívül harmonikus, utóíze a keserű mandulára emlékeztet. Az intenzív és tartós illattal, zamattal rendelkező Szürkebarát gyakran édesen kerül forgalomba. A híres Kéknyelű bora száraz kemény, savas karakterű.


További információ:

Badacsonyi Borút Egyesület
Rédl Mária 8261 Badacsony, Park utca 14.
Telefon: (87) 431-046