Ászár-Neszmélyi borvidék

Ászár-Neszmélyi borvidék

2911 Mocsa, Boldogasszonypuszta
06/34-549-004

A borvidék összes területe 7 407 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 485 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 23

Az első szőlőtőkéket valószínűleg a római légiók telepítették a borvidéken. A középkorban virágzó szőlőkultúrát találtak Neszmély és Dunaalmás környékén az ide látogató királyaink (Zsigmond, Ulászló, V. László). Később az uradalmi és jobbágy-paraszti szőlő- és bortermelés biztosította a borvidék jó hírét. Napjainkban két jól elkülöníthető körzetben folyik a termelés, az Ászári (8 település) és a Neszmélyi (15 település) körzetben.

A borvidék időjárási viszonyai kiegyenlítettek. A tél nem túl kemény, a nyár nem nagyon forró. A területre hulló csapadék mennyisége kielégítő, eloszlása esetenként szeszélyes. A borvidék változatos talajtípusai többféle löszön alakultak ki. A barna erdőtalajokon kívül megtalálható a rendzina is.

A borvidék hagyományos fajtái közé tartozott az Ezerjó, a Mézes fehér, a Budai zöld, a Dinka félék. Jelenleg a borvidéken telepíthetők a világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát) és néhány sajátosan magyar fajta (Olasz rizling, Leányka, az illatos fajták közül a Tramini, a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka és a Rizlingszilváni). Az Ászári körzetben továbbra is telepíthető az Ezerjó. A Neszmélyi körzetben újra éledni kezd a vörös borszőlő termesztés és a vörösbort adó szőlőfajták közül itt telepíthető a Cabernet sauvignon.

További információ:

Hegyközségi Tanács
Váradiné Gombás Teodóra
2911 Mocsa, Boldogasszonypuszta
Telefon: 06/34-549-004