Herendi Porcelán

Herendi Porcelán

A porcelánkészítés 1826-ban kezdődött kőedénygyártás formájában. A gyárat Stingl Vince alapította. 1839-ben Stingl pénzhiány következtében belebukott a vállalkozásába, így hitelezője, Fischer Mór keze alá került a manufaktúra. Fischer sikeresen továbbfejlesztette a gyárat, és bevezette a művészi porcelángyártást. A reformkor végére a porcelángyár már Veszprém megye gyárainak tízes listáját vezette.
A herendi porcelán mára világszerte ismert márka, és igazi hungarikum: a Magyar Örökség része.

1964 óta a Herendre látogatók megtekinthetik a Porcelánművészeti Múzeumot.
Itt láthatók Magyarország legrégibb, világhírű porcelángyárának termékei, külön csoportosítva a legszebb, legsikeresebb motívumok, a különböző korokban, különböző alkotók által készített termékek.
A múzeum a herendi porcelángyár történetét, az általa alkalmazott technológia fejlődését mutatja be, részben termékei, részben régi iratok, fotók, oklevelek, plakettek segítségével.
A gyűjtemény több mint 8000 műtárgyból áll. Legkiemelkedőbb darabjai közé tartozik az 1867-es kiegyezésre készült dupla-, áttört falú kulacs, a mintegy 250 plasztikus rózsával díszített gyümölcskosár, a II. József halálos ágyánál témájú jelenetes tál, a herendi kakas és a Gödöllő-mintás szerviztálak.