Víziturizmus

Víziturizmus

A Balaton 596 km2 vízfelülete a vitorlások paradicsoma. A parton közel 100 kikötő várja Önöket.
A vitorlázás talán a legnépszerűbb vízi sport a Balatonnál – természetesen az úszás után. A balatoni vitorlásversenyeket elsősorban a „technikás” sporthajósok kedvelik. A tó bonyolult széljárása még az ő tudásukat is próbára teszi.
A déli parton található kikötők lsősorban a vitorláscsónakok és a kisebb merülésű hajók számára ideálisak, míg az északi parti kikötők mélymerülésű hajók befogadására is alkalmassak.

Csónakázás, vízibiciklizés és szörfözés

A Balaton a vízisportok minden szerelmesének páratlan kikapcsolódást nyújt. A fürdőzés, vitorlázás, szörfözés mellett a legkedveltebb sport a vízisí és a wakeboard, amelyre a Balatonfüreden, Siófokon és Vonyarcvashegyen nyílik lehetőség az elektromos vízisípályákon.

  • Csak engedélyezett számú személy tartózkodjon a csónakban, vízibiciklin.
  • A part mentén (attól 500 méteren belül) tartózkodjanak, ne menjenek ki a mélyvízbe.
  • A csónakot elhagyó fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljesen biztonságban.
  • A csónakban tartózkodó, úszni nem tudók kötelesek mentőmellényt viselni.
  • Folyamatosan figyeljék a viharjelző rendszert és időben térjenek vissza a partra.
  • Csónakkal, vízi- sporteszközökkel a fürdőzőket legalább 5 m távolságban, úgy kell kikerülni, hogy azok a csónak és a közelebbi part között maradjanak.

Siófok leginkább az outdoor sportok kedvelőit várja. A siófoki Aranypart keleti végén elhelyezkedő Surfbeach a kiteszörfre és windszörfre a legalkalmasabb adottságokkal rendelkező partszakasz Magyarországon.
Ezzel azonban nem ér véget a Balatonon űzhető sportok, vízi játékok sora. Szinte valamennyi strandon kölcsönözhető vízibicikli, szörf, kajak, katamarán, stb.

Mit tehet az, aki közvetlen vízi élményekre vágyik – és nem feltétlenül strandolni szeretne? Felszállhat a Balatonon menetrendszerint közlekedő hajók egyikére, de meg lehet csodálni a naplementét egy nosztalgiahajó fedélzetén is - a sétahajókázások felejthetetlen élményt kínálnak.

Vízimentők
Az RSOE-VBSZ risztható a +36  87/568-599, 87/568-168, 30/3838-383 telefonszámokon,
rádión: a 16-os hajózási elsősegélykérő csatornán és a BISR BalaTrönk rádióhálóján.

Víziközlekedési információ:
Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság
8600 Siófok, Mártírok u. 7.
tel: +36 84/310-712