Vaszary villa

Vaszary villa

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

A Vaszary Villa története Vaszary Kolos (1832–1915) villájának építésével Czigler Győző műegyetemi tanárt, a bencés rend füredi építkezéseiről már ismert építészt bízta meg. A munkálatok 1891 őszén, Vaszary főapátsága idején kezdődtek meg. A pannonhalmi levéltár két historizáló stílusú, neobarokk villatervet őriz. Egyikük egy reprezentatív, tornyos változatot, míg a másik visszafogottabb megoldást mutat. A megvalósult épület a toronnyal készült terv egyszerűsített változata. Az épület 1892 nyarára lakhatóvá vált. Az villa a Balaton felé kétszintes, háromszakaszos loggiával nyitott, délkeleti sarkát torony hangsúlyozza, keleti oldalához lábakon álló fa- és vasszerkezetű terasz csatlakozott. A villához angolkert-jellegű díszkertet terveztek.

A 2010-ben eredeti pompájában helyreállított patinás villa-galériában irodalmi és zenés estek, koncertek, gyermekeknek szóló múzeumpedagógiai programok, interaktív berendezések, könyvesbolt, s a hangulatos Vaszary Kávéház biztosítják a tartalmas szórakozást.
A villa-galéria „A” épületében Vaszary János festményeivel, míg a „B” épületben a debreceni stratégiai együttműködés keretében a Szomolányi-gyűjtemény bemutatásával indult, amely később az idén felújítandó debreceni Déri Frigyes Múzeum tárlatának egyik fő vonzereje lesz.