Baláca - Római kori villagazdaság és romkert

Baláca - Római kori villagazdaság és romkert

8248 Nemesvámos-Baláca
kiraly@vmmuzeum.hu

A Balaton-felvidék festői tájában – az egykori Pannonia Provincia területén - 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori földbirtok-központ maradványaira. A több tucat földben rejtőzködő épület romjának feltárása régészeti sikertörténet, az ásatások a mai napig folyamatban vannak.  A villagazdaság Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori emléke, egykoron közel 10 hektárnyi területet foglalt magába. A földbirtok-központ főépületét számos melléképület egészíti ki; a lakóházakhoz fürdők, gazdasági épületek, és egy monumentális temetkezőhely is tartozik.

A feltárás során előkerült leleteket, a mindennapi élethez, gazdálkodáshoz használt tárgyakat - restaurálásukat követően - a helyszínen állítottuk ki. A lakóépületek itáliai hatást tükröző különleges falfestményei és mozaikpadlói eredeti helyükön láthatóak.

A római kori park része a fűszer és növénykert valamint a Lapidárium is. A Lapidárium – más néven kőtár - Veszprém megye különböző településein talált római kori kőfaragások gyűjtőhelye.

A Villa Romana Baláca Veszprémtől mintegy 9 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában fekszik.  Nagyszerű kirándulóhely az egész családnak Veszprémből, vagy akár a Balaton-parti nyaralásból kiindulva. A park egyben múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények helyszíne is.