Kultúra

Kultúra

Mesélő múlt
A Balaton régió már az ősidőkben is kedvelt lakóhelye volt elődeinknek. A rómaiaknak köszönhetjük a szőlőt, ők telepítették e nemes növényt először a tó fölé húzódó napsütötte lejtőkre. E kor leglátványosabb hagyatéka a Nemesvámos mellett található Baláca-pusztai római kori villagazdaság és a II-IV.századi Valcum város maradványai a mai Fenékpusztán.

A Tihanyi-félsziget kisebbik dombján már kilenc évszázaddal ezelőtt templomot és monostort állítottak. Az építkezést elrendelő királyi okirat, az 1055-ben keletkezett tihanyi alapítólevél a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait tartalmazza latin szövegkörnyezetben.

Számos település határában fedezhetünk fel értékes Árpád-kori templomromokat, az izgalmas, néhol legendás múlttal bíró középkori várromok pedig méltó őrzői a középkornak. A török hódoltságot követően megindult, máig is tartó fejlődés nyomai és emlékei régiószerte fellelhetők. Ezek egyik legszebb példája Keszthely városa, amely már a középkorban a vidék központja volt. A XVIII. század közepén szerezte meg a várost a Festetics család. Az általuk emelt csodálatos kastély az ország harmadik legnagyobb és egyben legszebben helyreállított kastélya. Gróf Festetics György ebben a városban alapította meg a Georgikont, Európa első mezőgazdasági főiskoláját.

Vibráló jelen
A történelmi múlt és a kulturális örökség; rendezvények százain, múzeumok kiállításai során elevenedik meg – januártól egészen decemberig.

Keszthelyen a Festetics-kastélyban egész évben koncerteket és egyedülálló bemutatók ígérnek tartalmas szórakozást. Balatonfüred a művészetek és a kultúra városa, a számos sport program mellett nemzetközi hír a júliusi Anna-bál és talán kevesen tudják, de itt, a reformkori Magyarország kedvelt üdülőhelyén írta meg Jókai Mór az Aranyembert – az író villája ma múzeum. Siófok Kálmán Imrének, a Csárdáskirálynő szerzőjének szülővárosa,  személyes tárgyait múzeum őrzi. A zeneszerző emlékének fesztivállal tisztelegnek.

Fiatalság, szabadság: ha Balaton - és június, akkor Nemzetközi Harley Davidson Találkozó, - ha pedig július, akkor Heineken Balaton Sound Zamárdiban! Hol máshol is találkozhatnánk, mint a Balatonnál?!

Se szeri se száma a vitorlásversenyeknek, gasztronómiai programoknak, sporttalálkozóknak, szüreti felvonulásoknak, színházi bemutatóknak, kiállításoknak és koncerteknek - felsorolni mindent lehetetlen, meglátogatásuk azonban felejthetetjen élményt jelent!

Keszthely fejlődésének, kultúrájának évszázadokon át meghatározó tényezője volt az egyik leggazdagabb magyar arisztokrata család, a Festeticsek jelenléte. Pompás barokk kastélyuk, amely ma múzeum, a balatoni régió egyik legszebb műemléke. A Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításai között megtekinthető a XVIII-XIX. századi főúri életformát bemutató kiállítás, az iszlám világ művészete, vadásztrófeák, valamint az istállóban és a kocsiházban kialakított hintómúzeum. Parkjában, fényes termeiben nyaranként hetente rendeznek koncerteket. Keszthely gazdag múzeumokban, bemutatóhelyekben. Aki itt jár, annak érdemes megnézni a Történelmi Panoptikumot, a Csigaparlamentet, a Babamúzeumot, a Georgikon Majormúzemot. Az édesség szerelmeseinek ajánljuk figyelmébe a Marcipán Múzeumot és Cukrászdát. Gyönyörű a Balatoni Múzeum is, diorámái, tárlói bemutatják a tó keletkezését, élővilágát, régészeti leleteit, néprajzát, fürdőéletének történetét.

Badacsony a balatoni régió leghíresebb szőlőhegye. Itt terem az a szőlő, amelyből a Badacsonyi Szürkebarát és a Kéknyelű készül. A 437 méter magas bazalthegy déli lejtőjén remek vendéglők és borozók várják a kirándulókat. A hegy tetején a Kisfaludy-kilátó emlékezetes panorámát kínál. Lennt a parton, nem messze a hajókikötőtől találjuk a Balaton festője, Egry József házát, amely ma az ő emlékmúzeuma.

Tihany az északi part tájképén az egyik legszembeötlőbb pont a Tihanyi-félsziget. Magányos tömbje őrtoronyként  magaslik a szoros fölé. Kisebbik dombján már kilenc évszázaddal ezelőtt templomot és monostort állítottak. Az építkezést elrendelő királyi okirat, az 1055-ben keltezett Tihanyi Alapítólevél a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait tartalmazza latin szövegkörnyezetben. Az eredeti templomnak ma csak román stílusú, zömök oszlopoktól tartott altemploma látható, föléje barokk apátsági templomot építettek.
Tihany múzeumai: Bencés Apátsági Múzeum, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (parasztgazda háza és a halászcéh háza) és a Babamúzeum. Az apátsági templomban nyaranta orgonakoncerteket rendeznek.

Balatonfüreden virágzott fel a XVII. században a balatoni fürdőkultúra. Füred sok másban is az „elsőségek városa”. Itt épült és indult első útjára 1846‑ban a Kisfaludy gőzös, itt készültek később az első vitorlás jachtok is, itt működött hajdanán az első magyar nyelven játszó kőszínház. Mindez új korszakot nyitott a magyar turizmus történetében. A füredi sétát érdemes a két évszázados, reformkori hangulatot idéző, az elmúlt években teljesen felújított Gyógy-téren, a híres Kossuth-forrásnál kezdeni, majd a több mint százesztendős parkban és a vízparti Tagore-sétányban gyönyörködve juthatunk el a tó egyik legszebb kikötőjébe. A közeli Kerektemplom sajátos formája mellett híres alkotók freskóival és festményeivel kelti fel a turisták érdeklődését. Néhány percre innen a magyar irodalom egyik „fejedelme”, Jókai Mór villája áll, amely ma emlékmúzeum.

Siófok hazánk egyik legforgalmasabb idegenforgalmi központja, a „magyar nyár fővárosa”. Üdülőtelepe, villanegyede a XIX. század végén a kor legnagyobb turisztikai vállalkozásaként épült. Siófok híres szülötte a világhírű operettszerző, Kálmán Imre, akinek szülőháza ma a zeneköltő emlékmúzeuma. A Kálmán-kultusz jegyében minden nyáron operettgálákat rendeznek. Siófok neve lassan elválaszthatatlan a Tojásfesztiváltól, amely októberben kerül megrendezésre a tojás világnapján. Állandó kiállításként minden évben megtekinthető az országosan is egyedülálló Tojásművészeti Kiállítás. Siófokon több művészeti galéria is található, ahol híres festők kiállításai tekinthetők meg.

Azoknak is ajánlunk múzeumokat, akik körtúrákat tesznek a Balaton körül. Érdemes ellátogatni Balatonbogláron a Borgazdaság Üzemi Múzeumába, a balatonendrédi Csipkemúzeumba, vagy a balatonedericsi Afrika Múzeumba, ahol Dr. Nagy Endre afrikavadász 40 év alatt összegyűjtött trófea és néprajzi tárgyai valamint egzotikus és hazai élőállatok kerülnek bemutatásra. Számos híres ember kötődött a Balatonhoz, akiknek az emlékmúzeumaik Magyarország történelmét és kultúráját hozzák közel hozzánk. Már említettük Egry József festőművész, vagy Kálmán Imre operettszerző emlékházát, de mellettük nem szabad megfeledkeznünk József Attila költő balatonszárszói, Latinovits Zoltán és Bujtor István színművészek balatonszemesi és Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus Emlékmúzeumáról sem.

A Balaton régióban járva érdemes meglátogatni gyönyörű templomait, amelyek közt is kiemelkedik a Tihanyi Bencés Apátság. Régi korokra tekint vissza Szigligeten az Avasi templomrom, a Mámai templomrom Balatonfűzfőn és még lehetne sorolni hosszan a sort. A jelenlegi működő templomok közül kiemelkedik a balatonfüredi katolikus templom, a badacsonytomaji Szent Imre templom, de érdemes még felkeresni a siófoki, a balatonszárszói és a keszthelyi katolikus és református templomokat is.

Számos helyen találunk római kori emlékeket a régióban: ezek közül kiemelkedik a Nemesvámoson található Balácapusztai római kori villagazdaság épületegyüttese, de említhetnénk még az Örvényes mellett, vagy éppen a Fenékpuszta mellett található romokat.

A Balaton régió nem csak múzeumokban, kiállítótermekben gazdag. A magyarság történelmének nyomait őrzik várromjai. A nagyvázsonyi Kinizsi-vár és a Szigligeti-vár a törökök elleni harcok kiemelkedő pontjai voltak, akár csak a Balaton közelében található Sümegi vár és Cseszneki vár. A várakban állandó kiállítás mutatja be, illetve várjátékokkal elevenítik fel a régmúlt emlékeit.