Gyógy- és wellness a Balatonnál

Gyógy- és wellness a Balatonnál

A wellness… a jó közérzet, testi-lelki jóllét. A testnek, a léleknek és a szellemnek harmonikus egysége, amelyben nagy szerepe van a testi fittségnek, az egészséges táplálkozásnak, a kikapcsolódásnak és a szellemi tevékenységnek egyaránt. A wellness tehát egy életforma, amellyel akár egyes betegségek is megelőzhetőek.

Az elmúlt pár év turisztikai termékfejlesztéseinek köszönhetően nyugati mintát követve Magyarországon – beleértve természetesen a Balaton régiót is – egyre több szálloda állítja szolgáltatásai középpontjába a wellnesst, illetve rekreációt, mint profilt. Kezdetben azok a szállodák nyitottak a wellness irányába, ahol adottak voltak a szűkebb értelmezés szerinti „spa” koncepció alapfeltételei, azaz a termálvíz, gyógyvíz, úszómedence és egyéb vizes szolgáltatások. Később a vízalapú dolgokat kiegészítették egyéb szolgáltatások, mint fitness, szépségipari kezelések, táplálkozási tanácsadás. Ez már a spa koncepció tágabb értelmezését jelenteti, egy életmódot, egy életérzést, amiben az „én” jóléte a legfontosabb. A kényeztető kúrák, kezelések után könnyű sétát tehet a festői Balaton partján, a Balaton-felvidék kirándulóhelyein, vagy a Kis-Balatonnál relaxálhat.

A Balaton régióban található a csodatévő Hévízi Gyógytó, mely egyedülálló Európában. A tó gyógyító mivoltát már több száz éve felismerték és vitték hírét hetedhét országon. A Hévizi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely páratlan környezetben, a Balatontól mindössze 6 km-re található.