Balatonmelléki Borvidék

Balatonmelléki Borvidék

Zalakaros

A Balaton és a Kis-Balaton partvidékén, Zala megye tájain mintegy 2200 hektáron terül el a Balaton-melléke borvidék. Hazánk legcsapadékosabb borvidéke (évi 7-800 mm csapadék).

1. Balatonmelléki Borvidék területe, települései:
A borvidéknek két körzete van. A Balatonmelléki körzet részben a Zala folyó kanyarulatában, részben a Keszthelyi hegységhez tartozó Vindornyalaki medencében terül el, valamint a Zalaapáti hát lankáin húzódik. A Mura vidéki körzet Szlovéniával és Horvátországgal határos területeken, a Mura völgyében található.
Balatonmelléki körzet: Bérbaltavár, Csáford, Dióskál, Egeraracsa, Garabonc, Homokkomárom, Nagyrada, Orosztony, Pakod, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalabér, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentgrót
Muravidéki körzet: Csörnyeföld, Dobri, Letenye, Murarátka, Muraszemenye, Szécsisziget, Tormafölde, Zajk

2. Balatonmelléki Borvidék jellemző szőlő-, és borfajtái:
A Mura vidéke, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Lenti környéke fehérbortermelő vidék. Uralkodó fajta az Olaszrizling, emellett jellegzetes még a Chardonnay, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Zala gyöngye. Régi fajták lelőhelye is e vidék: egyedülálló a Csáford hegyen érlelt Pintes. Terjednek a Cserszegi fűszeres, Ottonel Muskotály, Tramini fajták is.
Kékszőlők: Zweigelt, Kékfrankos, Portugieser (Kékoportó) képviseli őket.
A borok korai és középérésű fajtákból készülnek, gyümölcsösek, finom, intenzív savakban gazdagok.

3. További információ:
Balatonmelléke Borút Egyesület
Vízváry Sándor
Telefon: 06/30-263-5705