Balaton-felvidéki Borvidék

Balaton-felvidéki Borvidék

Balatonederics

A Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidéken.
Az éghajlat alakulásába még itt is beleszól a Balaton hőmérséklet-kiegyenlítő hatása, de már sokkal kevéssé, mint a vízhez közelebbi borvidékeken.

1. Balaton-felvidéki Borvidék területe, települései:
Az eltérő földrajzi ökológiai és egyéb adottságok miatt a borvidék három körzetre tagolódik, melyek a következők: Káli körzet 6 településsel, Balatonedericsi-Lesence-i körzet 7 településsel és a Cserszegi körzet 10 településsel.

2. Balaton-felvidéki Borvidék jellemző szőlő-, és borfajtái:
A Balatonfelvidéki borvidék fajta összetétele szempontjából a fehér borszőlők vannak túlsúlyban: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai rizling, Zöld Veltelini, Tramini. Mára világossá vált, hogy a Cserszregi Fűszeres, Szürkebarát és Olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak ezen a területen.
Kékszőlők: Kékfrankos, Zweigelt, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot - a kékszőlők közül egyedül a Pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen.
A borvidék borai finom savtartalmúak, zamat gazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők borai teltek, kerekek, harmonikusak és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival.

3. További információ:
Da-Bibere Balaton-felvidéki Borút Egyesület
Lekics Valéria, 8312 Balatonederics, Kossuth u. 62.
Telefon: 06/20-456-2273
Balatonfelvidéki Borút Egyesület
Szencz Lajosné, 8308 Zalahaláp, Petőfi tér 4.
Telefon: 06/87-413-233, 06/87-510-595