Badacsonyi Borvidék

Badacsonyi Borvidék

Badacsony

A borvidék területén már több ezer évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt. A borvidék jellegét, az itt termő borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt lepusztult bazaltkúpok kedvező talaja adja meg. A borvidék szub-mediterrán mikroklímáját a kedvező lejtésű területek, az északi széltől védő bazaltfalak és persze a Balaton adja, amelynek tükre a nap sugarát megsokszorozva veri vissza.
Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára.

1. Badacsonyi Borvidék területe, települései:
Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

2. Badacsonyi Borvidék jellemző szőlő-, és borfajtái:
A borvidéken szinte kizárólag (99 %) fehér borszőlő fajtákat termesztenek. A területen legnagyobb mennyiségben Olaszrizling terem, emellett jellemző még a Rizlingszilváni, Szürkebarát, Tramini, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, a Chardonnay és a Zeusz is.
A vidék legendás zászlósbora a Kéknyelű, amely ma a reneszánszát éli és a közeljövőben ismét Badacsony emblematikus bora lesz.
A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol és extrakt tartalommal - tüzesek, zamatosak. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, sőt jégbort is készítenek.

3. További információ:
Badacsonyi Borút Egyesület
Rédl Mária 8261, Badacsony, Park utca 14.
Telefon: (87) 431-046