Vitorlázás

Vitorlázás

A vitorlázás talán a legnépszerűbb vízi sport a Balatonnál – természetesen az úszás után. A balatoni vitorlásversenyeket elsősorban a „technikás” sporthajósok kedvelik. A tó bonyolult széljárása még az ő tudásukat is próbára teszi.

Aki maga szeretné vezetni a hajóját, de még nem tud vitorlázni, az egy 6-10 napos tanfolyam elvégzésével tehet szert a szükséges alaptudásra.Sikeres vizsgával a hátunk mögött nincs a közelben vitorlás? Ez sem lehet gond, hiszen a Balaton nagyobb településein, valamint a jelentősebb kikötőkben számos lehetőség nyílik a vitorlásbérlésre.

A tó vize számos nemzetközileg is jegyzett versenynek ad otthont – ezek közül kiemelkedik a július elején megrendezésre kerülő Kékszalag Tókerülő Regatta, amelynek mintegy 160 km hosszú versenyén több száz hajó megannyi vitorlázója küzd az abszolút elsőségért járó nagydíjért és a Kékszalagért.Balaton-szerelmesek figyelem!

A sporthajó- és vitorláskikötők száma évről évre nő a Balatonnál. A modern kikötőkben nemcsak nyáron lehet a hajót tárolni – a telepek téli pihenőként is szolgálnak, mindemellett pedig egészségügyi, szerviz- és sportszolgáltatásokat is kínálnak.

Jó tudni!

A vitorlázás legfotosabb alapszabályai, mielőtt vízre száll:

  • Tájékozódjon az időjárás-előrejelzésről!
  • Nézze meg a viharjelzést! Ne higgyen a szemének akkor sem, ha épp derült az ég és vakító a napsütés! Egy gyorsan közelgő vihar akár 20 perc alatt is lecsaphat.
  • Biztosítson maguknak megfelelő ruházatot! Sose vitorlázzon mezítláb! Ha erős a napsütés, viseljen legalább egy pólót és egy short nadrágot. Ne feledkezzen meg a bőrének megfelelő faktorszámú naptejről sem. Sapka használata kötelező!
  • A napszúrás kellemetlen hatásokkal jár. Szeme védelme érdekében viseljen UV-szűrős napszemüveget!
  • Különböző módon kell kis szélre és nagy szélre állítani a hajót és a vitorlákat.