Horgászat szerelmeseinek

Horgászat szerelmeseinek

A horgászat szerelmesei megtelt szákokkal térhetnek haza egy horgászcsónakban, vagy éppen a balatoni nyárfák alatt eltöltött kalandos halfogás után annak reményében, hogy lesz otthon segítség és a zsákmányból egyhamar az asztalon gőzölgő balatoni halászlé, vagy éppen egyben sütött balatoni süllő lesz.

Parti horgászatra sajnos már csak kevés helyen van lehetőség: Alsóörsön,Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Tihanyban, Balatonfüreden, Balatonakali után, valamint kedvelt horgászhely Tihanyban a Belső-tó, a Balatonszabadi Sóstó és a Kis-Balaton, továbbá a galamboki és a zalamerenyei tavak.

Jó tudni!

  • A Balatonon és vízrendszerén a halászati jog gyakorlója a Balatoni Halászati Zrt. (balatonihalaszatirt@tonline.hu). A horgászoknak a helyi viszonyokhoz igazodó Balatoni Horgászrend előírásait be kell tartaniuk.
  • A Balatonon 3 fajta engedéllyel lehet horgászni, melyek különböző területeken érvényesek: partmenti I-es területi horgászengedély, partmenti II-es területi horgászengedély és általános területi horgászengedély. A horgászhelyek megközelítése során a Balatonon a nádasok nem sérülhetnek!
  • A horgászat a partról, a mólókról és csónakból egyaránt lehetséges. A változatos halfaunából különösen a pontyot, a süllőt és a keszegféléket (meghatározóan a dévérkeszeget) érdemes említeni, de nagy állománnyal van jelen a kősüllő, az angolna, a balin és a garda is.
  • A Balaton partján bárki hódolhat horgász-szenvedélyének, aki engedéllyel rendelkezik és megváltotta a balatoni napi-, illetve hetijegyét. Az engedélyek a horgászegyesületeknél, illetve a horgászszövetségeknél szerezhetők be. A horgászathoz szükséges okmányok beszerezhetőek horgászboltokban, utazási irodákban és egyes Tourinform irodákban.