Szépségápolás

Szépségápolás

A szépség évezredek óta fontos szerepet játszik az emberiség történetében, mert mondjon bárki bármit, a szép emberek mindig könnyebben boldogulnak az életben. A szépségápolás ennek megfelelően ősidők óta a középpontban áll, gondoljunk csak az örök nőideálra, az egyiptomi Kleopátrára, aki a kor viszonyai között mindent elkövetett szépségének megőrzése érdekében, de erős sminkjével is divatot teremtett.

A különböző szépészeti kezelések eredete szintén az ókorra nyúlik vissza, már ebben az időben is ismerték a növényi eszenciákból összeállított szépségápoló szereket, de a régészek bizonyítékokat találtak kozmetikai célú orvosi beavatkozások nyomaira is. A históriás könyvekben a mesés kelet kincsei között emlegetik az egzotikus növényekből készített szépségápolószereket, s a mai napig legenda övezi a középkori olasz s francia parfümkészítők remekeit is.

Mint a világon mindenhol, Magyarországon is komoly összegeket költenek a hölgyek szépségápolásra. A különböző kozmetikai kezelések, smink, pedikűr, manikűr, fodrászat hozzátartoznak a modern nő hétköznapjaihoz. Ma már hazánkban is elérhetőek a minőségi kozmetikumok, de a legújabb szépészeti kezelésekért sem kell Londonba vagy Párizsba utazni, Budapest is az európai szépségipar fellegvárai közé tartozik.

A hölgyek számára az egyik legfontosabb „élettér" a fodrászat, örök dilemma, mit kezdjenek hajkoronájukkal. Akinek göndör, egyenest szeretne, akinek hullámoktól mentes, az minden pénzt megadna a loknikért. Ma már egyik óhaj teljesítése sem probléma, sőt, ha rövid frizurájából derékig érő hajzuhatagot szeretne a szebbik nem képviselője, a különböző hajhosszabbító eljárásoknak köszönhetően a fodrászok fél nap alatt teljesítik kívánságát. A fodrász szalonokba beköltözött a hajdiagnosztika is, néhány perc alatt kiderítik a vendégről, fejbőrének milyen kezelésre van szüksége, s rögtön megoldást is kínálnak.

Azok az idők is elmúltak már, amikor a nők csak életük jeles eseményei előtt keresték fel a kozmetikát. A XXI. század lánya, asszonya rendszeres időközönként megjelenik kozmetikusánál, s elvégezteti a különböző arctisztító, hidratáló s regeneráló szépészeti kezeléseket. Az örök ellenségek, a ráncok s szarkalábak ellen az összes „fegyver" megengedett, a világmárkák borsos árú kencéi és a biotermékek mellett, a kaviáron át az aranyporig a kozmetikusok mindent bevetnek a siker érdekében. A haj és a bőr szépészeti kezelései mellett egyre hangsúlyosabb szerep jut a kéz- és lábápolásnak, a pedikűr és manikűr sem maradhat ki a szépségápolási körútból. A különböző színű, mintájú, méretű műkörmöket ékszerként hordják viselőik, szinte egész iparág épült a manikűr ezen területére.

Ha nincs mód és lehetőség a rendszeres napfürdőzésre, nem gond, mert a szépségipar erre a problémára is megtalálta a megoldást: az egyre modernebb, s a bőrt legkevésbé károsító szolárium gépeknek, valamint az önbarnító krémeknek köszönhetően ma már mindenki számára elérhető az egészséges, napsütötte bőrszín.

Ha elcsábulnak a hölgyek, s a nassolásnak köszönhetően felszalad némi súlyfelesleg, nem feltétlenül a koplalás a megfelelő módszer. A szépségápolás felkészült a kilók elleni harcra is, az elektromos, vákumos, akupunktúrás s egyéb kezeléseknek köszönhetően számtalan megoldást kínál az alak formálására. De ma már nem kell egy életre szóló „barátságot" kötni az igen gyakori narancsbőrrel sem, a rendszeres mozgás kiegészítőjeként a szépségipar itt is beveti a maga változatos fegyvereit.

Sokan úgy vélik, a test templom, s mindent meg is tesznek a „szentély" karbantartása érdekében. A méregtelenítő eljárások, a szauna, az aromaterápia, a frissítő masszázsok kivétel nélkül hozzájárulnak a szervezet tisztításához. A szépségipar külön iparágat épített a test kényeztetésére, a wellness- és SPA központokban minden adott a gondtalan kikapcsolódáshoz, felfrissüléshez és regenerálódáshoz.

A képzett szépészeti szakembereknek nem okoz gondot a divatos sminktetoválások elkészítése sem, de a kozmetikusok által használt kezeléseken túl az orvosi szakma is kiveszi a részét a szépségiparból. Végleges szőrtelenítés, különböző bőrkorrekciók lézeres kezelése folyik orvosi felügyelet mellett, de nem ritka a ránc- és ajakfeltöltés, valamint a plasztikai sebészeti beavatkozás sem.