Szemtengelyferdülés korrekció

Szemtengelyferdülés korrekció

Látáskor szemünk mindkét ideghártyáján keletkezik kép. Ez a két kép csak akkor látható tökéletesen egynek, ha a két szem ideghártyáján egymásnak megfelelő pontokra esnek. A csecsemők még nem látnak tökéletesen, két szemüket még nem együtt használják. Az együttlátás képességére a növekedés folyamán tesznek szert.

A szemtengelyferdülés, más néven kancsalság, nem egyszerűen csak szépséghiba, ezekben az esetekben a két szem együttes munkájának zavara áll fent, vagyis nem jön létre az úgynevezett együttlátás.

A szülő a kancsalság időben történő felismerésével rengeteget segíthet. A gyermekkorban, hatéves korig diagnosztizált betegség szinte tökéletesen orvosolható. A gyermeknek szemüveget írnak fel, a jól látó szemét meghatározott időre letakarják, így erős munkára késztetik a gyengébbik szemet. Az eljárás hatékony, szinte tökéletesen fejlődik ki mindkét szem látókészsége. Sajnos azonban ez a módszer csak 6-7 éves korig korrigálhatja a szemtengelyferdülést, később már nem befolyásolható az éleslátás elvesztésének folyamata.

Ha a teljes látásélesség elérését követően is fennmarad a kancsalság, akkor műtéti beavatkozásra kerülhet sor, melynek optimális időpontja a gyermek harmadik és negyedik életéve közé tehető. Az operáció során igyekeznek a kancsalsági szöget öt fok alá csökkenteni. Ha a kancsal és tompalátó gyermek kezelése nem időben történik, a műtéttel csak a kancsalságot lehet megszűntetni, a tompalátást nem.

A felnőttkori szemtengelyferdülés a nagyfokú esztétikai problémán túl súlyos pszichés zavarokat, akár depressziót is okozhat. Ezért is érdemes elvégeztetni a kancsalságot korrigáló műtétet még akkor is, ha az látásjavulást nem eredményez. A szemtengelyferdülés ellenes műtétek a megfelelő szemizmok erősítésével vagy gyengítésével fejtik ki hatásukat. A beavatkozással párhuzamossá tehető a két szem, jelentősen javítva az esztétikumon. Az operáció minimális időt vesz igénybe, fájdalommentes, a paciens már a műtét napján otthonában gyógyulhat tovább.