Lézeres látásjavító műtétek

Lézeres látásjavító műtétek

Nem létezik a világon olyan ember, akinél egy szemhez közelítő szike műtéti látványa ne idézne elő jeges borzongást. Persze, ma is vannak olyan szemműtétek, ahol elkerülhetetlen az ilyen fajta operáció, de a technika fejlődésének köszönhetően, ma már a lézeres látásjavító műtétek kerülnek előtérbe: a szem fénytörési hibáit a lézersugár segítségével meg lehet szűntetni. Az orvosi technika e kiemelkedő vívmányának köszönhetően a világon ma már több millió lézeres látásjavító műtétet végeznek, s nem kivétel ez alól Magyarország sem. Az úgynevezett excimer lézer műtéti alkalmazása a szemészet területén 1987-ben kezdődött, ekkor került sor az első dioptriakorrekciós operációra. A beavatkozás nevet is kapott: Photo Refactive Keratectomy, azaz PRK.

A PRK eljárással remekül gyógyítható a rövid- és távollátás, valamint a szemtengelyferdülés, de a technika alkalmazásával jó eredményeket érnek el a szem fénytörési hibáinak kijavításában is. A lézeres látásjavító műtét szintén jól bevált módszer a szaruhártya sérülések gyógyításában, vagy a gyulladt, s egyéb szembetegségek következményeként fellépő felszínes homály megszűntetésében. A számítógép által vezérelt lézerfény úgy alakítja át a szem szaruhártyáját, hogy eredeti fénytörő ereje pont annyit változzon, hogy a tárgyak éles képe az ideghártyára vetüljön. Így a fénytörési kiigazítással ugyanazt a hatást érik el, mint kontaktlencsével vagy szemüveggel, vagyis, a korrekciót „beépítik” a szembe.

A szemet először szemcseppekkel érzéstelenítik, mely az egész műtét során biztosítja a fájdalommentességet. A lézer a szem szaruhártyájáról úgy távolítja el a szövetet, hogy az a hártya felmelegedése nélkül válik gázzá, s mivel metszés nem történik, a szemgolyó fizikai ellenálló képessége nem változik. A kezelés a dioptria függvényében nem tart tovább egy percnél, majd fájdalomcsillapító cseppeket, s kötést kap a paciens. (Az operációt általában egyszerre csak az egyik szemen végzik el, a műtetlen szemen három dioptria alatt kontaktlencsét, felette szemüveget kell viselni a következő beavatkozásig.)

A lézeres PRK látásjavító műtétek másik, továbbfejlesztett beavatkozása a Lasik-eljárás, mely során steril körülmények között egy speciális készülék segítségével lebenyt készítenek a szemhártya felszínére. A lebeny felhajtása után a PRK technikát alkalmazzák, majd visszaillesztik a lebenyt, mely másnapra megtapad.

A műtét után két-három napig tartó kisebb, szúró fájdalom léphet fel, amíg a szaruhártya behámosodik. Ilyenkor fokozottan ügyelni kell arra, hogy a szem ne fertőződjön, kerülni kell az uszodát, a port, de a háziállatok simogatása sem javasolt. Rendszeres ellenőrzések mellett egy hétig antibiotikum szedése, majd egy hónappal az operáció után gyulladás-, hegesedés gátló cseppek alkalmazása javasolt. A teljes gyógyulás körülbelül két-három hónapra tehető, de a szemet még ezután is védeni kell az UV-sugárzástól, napszemüveg viselése javasolt.

A lézeres látásjavító műtétet elsősorban azok végeztetik el, akiknek foglalkozásuk, napi elfoglaltságuk során nem célszerű a kontaktlencse vagy a szemüveg viselése. Ide tartoznak a sportolók: úszók, vízilabdázók, salakpályán teniszezők, de egy színésznek sem túl előnyös a sok dioptriás okuláré. Azt azonban nem árt tudni, hogy az operációt csak 18 éven felülieknél végzik el, mely egészen idős korig garantálja a tökéletes látást. Persze, mint más, nem műtött, egészséges szemnél, negyven éves kor után a lézeres operáción átesetteknek is szükségük lehet majd olvasószemüvegre.