Komputeres szemvizsgálat

Komputeres szemvizsgálat

Szemünk szinte mindent elárul egészségi állapotunkról. Egy szűrővizsgálat nem csak a rossz, vagy homályos látásról ad képet, sokkal többet megmutat. Kiderülhet az érrendszeri betegség, de akár anyagcsere rendellenességre is felhívhatja a figyelmet egy alapos vizsgálat. Többek között ezért is nagyon fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, akkor is, ha a paciensnek nincs problémája a látásával. A szemészeti szűrő vizsgálat jelentősége, mint minden egyéb más szűrésnek, a megelőzésben rejlik.

Fejfájást okozhatnak például a homlokban vagy a szemkörnyékén kialakult elváltozások, betegségek, melynek okai többfélék lehetnek. A szemgyulladástól kezdve a hályogokon, tumorokon át a szemizmok funkcionális elváltozásáig. De a magas vérnyomás jelei, a rendellenesen szűk erek is felfedezhetőek egy szűrővizsgálat során, akárcsak a cukorbetegség tünetei: ilyen esetekben a retinán kisméretű, kör alakú bevérzések, vagy lerakódások jelentkeznek. A szűrővizsgálat során természetesen a látásért felelős érzékszervünk panaszait is kiszűrik a szakorvosok. A cél, hogy a látási folyamat összetett rendszerét tökéletesen ellenőrizzék, időben észrevegyék azokat az elváltozásokat, melyek később látási problémákhoz vezethetnek. Sor kerül a szem működésének vizsgálatára, mely többek között látásélességre és a látótérre terjed ki, de szemtükör segítségével képet kaphatnak a reflexekről és az elektromos tevékenységről is, valamint a retina állapotáról.

Már csecsemőkorban fontos a megfelelő szűrővizsgálat, mert ha a bajt időben felismerik, akkor jó esély kínálkozik a kezelésre a kezdeti stádiumban. A látás képessége nem születik velünk, ez gyakorlás, tanulás eredménye. Ha a fény a szemfenékre jutás közben akadályba ütközik, az tompa látáshoz, de akár súlyos látáskárosodáshoz is vezethet. Tíz-tizenkét éves korig kínálkozik esély az enyhébb rendellenességek kezelésére, ha azonban később ismerik fel a betegségeket, az jelentősen csökkenti a gyógyulási esélyeket. Ezért rendkívül fontos a csecsemő-, illetve gyermekkori szűrővizsgálat jelentősége.

A körülbelül tizenöt perces szűrővizsgálat során sor kerül az adatok és az anamnézis felvételére, látásélesség vizsgálatára szemüveggel és anélkül, réslámpás vizsgálatra, szemnyomás vizsgálatra, a szem elülső részeinek erős fényben nagyítóval való vizsgálatára szemfenék tükrözéssel, színlátás vizsgálatra, valamint  komputeres szemvizsgálatra.
      
A komputeres szemvizsgálat során figyelve az adatok szórására, a szakorvosok megvizsgálják a mérések mutatóit. A kapott eredményeket az úgynevezett szubjektív fénytörés meghatározással, olvasópróbával ellenőrzik. Soha nem maradhat el a komputer kontrolálása, nem elég csupán a műszer adataira támaszkodni, mert az orvosi ellenőrzés nélkül elkészített szemüveg akár komoly panaszokat is okozhat viselőjének.

Vannak olyan panaszok, melyeket egy tapasztalt szakorvos már a komputeres vizsgálat előtt észrevehet, a gyanújeleket, például a pupilla alaki és működési eltéréseit, a könnyfilm zavarát, a törőközegek (szaruhártya, szemlencse, üvegtest) homályait, borússágait műszer megerősítheti, vagy kizárhatja. A zöldhályog korai felismeréséhez is hozzájárulhat a látótér tesztelése és a szemnyomás műszeres mérése.