Gyermekszemészet

Gyermekszemészet

A gyermek egészséges fejlődésének szempontjából rendkívül fontos az időben elvégzett szemészeti szűrővizsgálat. Ha a szülő észleli, hogy csemetéje mozgása, reakciói bizonytalanok, vagy a gyermek arra panaszkodik, hogy az iskolában nem látja jól a táblát, akkor feltétlenül forduljanak gyermekszemészeti szakorvoshoz. Az időben diagnosztizált szembetegségek rendkívül jó hatékonysággal gyógyíthatók.

Már kilenc hónapos korban is elvégeztethető a szemészeti szűrővizsgálat, de igazán az iskolakezdés előtt telnek meg a szakrendelők, a szülők ilyenkor viszik gyermekeiket szemészetre. A gyermekkorban előforduló leggyakoribb látásprobléma a tompalátás, rendszeres szűréssel azonban lényegesen csökkenthető az ilyen gondokkal küzdő gyermekek száma.

Az egészséges szemek pupillái egyforma nagyságúak, csillogóan feketék. Az ettől eltérő, például fehéres-szürkés homályos, vagy foltos szembogarat mindenképpen meg kell mutatni gyermekszemésznek. Ha a szemlencse nem tiszta, gyakorlatilag szürkehályogról beszélünk. Műtéti megoldással orvosolható a probléma, a homályos lencsét tiszta műanyag lencsére cserélik. Ez ma már rutin beavatkozás, mely után újra tiszta lesz a fény útja a szembe.

Másik sokszor előforduló gyermekkori szembetegség a szemtengelyferdülés, ezért ha a családban több szemüveges van, akkor másfél éves kor környékén érdemes elvégeztetni a gyermekszemészeti szűrést. A szemtengelyferdülés már a baba pár hetes korában kiszűrhető, kellő odafigyeléssel a szülő is észreveheti, ha a két szem állása nem párhuzamos, a szaruhártyára eső fénypontocskák nem szimmetrikusan helyezkednek el. Ha a gyermekszemészeti szakorvos azt állapítja meg, hogy fénytörési hiba okozza a kancsalságot, akkor szemüveg segítségével próbálja párhuzamosra húzatni a szemeket. A legkisebbeknél, akiknél még nem biztonságos a szemüveg hordása, először tapasszal próbálnak segíteni a problémán. Ha a szemüveggel történő gyógyítás nem vezet eredményre, s továbbra is megmarad a szemtengelyferdülés, akkor később sor kerülhet műtéti beavatkozásra.

Manapság egyre többet hallani olyan esetekről, amikor a gyermeknek elzáródik a könnycsatornája. Ilyen esetekben először a - naponta többszöri - könnyjárat feletti masszázzsal próbálják megnyitni a könnycsatornát: a belső szemzugtól az orr oldalán lefelé masszírozva a váladék a könnyjáratból az orrba ürül. Ha a masszírozás nem vezet eredményre, s a könnycsatorna megint csak elzáródik, fel kell keresni a gyermekszemészetet. Itt a könnycsatorna-átmosására kerül sor, ám ezzel a beavatkozással a baba legalább nyolc hetes koráig érdemes várni, mert az ettől korábbi átfecskendezés során nagyobb az esélye annak, hogy a megnyitott járat összeszűkül, összeforr.

A gyermekszemészeti szakrendelésen a színvakság is kimutatható. A gyermek hat-nyolc éves korában, amikor már jól kommunikál és bizonyos feladatokat meg tud oldani, számokat fel tud ismerni, a szakorvos teljes bizonyossággal felállítja a diagnózist.

Sokszor keresik fel a gyermekszemészeti specialistákat a szemet irritáló, allergiás panaszokkal. A szem folyamatos viszketésének, szárazságának leggyakoribb oka az allergizáló pollenszemek, ezért ajánlott naponta többször hideg vízzel lemosni az arcot, míg a szemszárazságon a patikákban recept nélkül kapható műkönnyel lehet segíteni. Ha a házi kezelések ellenére sem múlnak a panaszok, akkor szemészhez kell fordulni, aki a huzamosabb ideig használandó, allergiás panaszokat enyhítő szemcseppet ír fel. A pollenallergiás panaszok a tél közeledtével elmúlnak, így nem lesz szükség a napi cseppentésre sem.