Kisajak- és csiklóplasztika

Kisajak- és csiklóplasztika

A manapság divatos intimborotválás, az erre a testrészre felhelyezett ékszerek, valamint a tetoválás ráirányították a figyelmet a női nemi szervre. Így jobban láthatóvá vált a kisajak, ám ha ez az átlagosnál nagyobb, az zavarhatja viselőjét. Előfordulhat, hogy ez az állapot együtt jár a nagyajkak alulfejlettségével, így még szembetűnőbb a kisajkak túlzott mérete. Elsősorban esztétikai okokból fordulnak a szebbik nem képviselői kisajak plasztika miatt sebészekhez. A nők tartanak partnerük számukra nem kedvező megítélésétől, ami komoly pszichés problémákhoz, s önbizalomvesztéshez vezethet. De a túlérő kisajkak akár fájdalmat is okozhatnak szex közben, sportoláskor, valamint hosszan tartó ülést követően.

A körülbelül másfél óráig tartó – helyi érzéstelenítésben vagy rövid altatásban végezhető – műtétet javasolt a menstruációt követő napokban megejteni, mert így a következő menstruációig begyógyulnak a sebek. Az operáció során a kisajkak felesleges részeit kimetszik, majd egy nagyon vékony tűvel és fonallal összeöltik a testrész sebszéleit. Mivel a beavatkozáshoz felszívódó fonalat használnak, így a varratszedés kellemetlenségeitől is mentesül a paciens. A plasztikai sebészek ennél az igen pontos szöveti egyeztetést igénylő műtétnél gondosan ügyelnek a kisajkak tökéletes formájának kialakítására, és a csikló épségére. A kisajak plasztikához hasonló operációval korrigálni lehet a csikló körüli - átlagosnál nagyobb - bőrcsuklya méretét is, de a sérült, eldeformálódott kisajkak helyreállítása is gond nélkül megoldható.

A műtét után az operált testtájék néhány napig enyhén duzzadt, s kisebb fájdalom is jelentkezhet. A gyógyulási idő két hétre tehető, de rendkívül fontos az alapvető higiénia betartása, melyre már közvetlenül a műtét után is gondot kell fordítani. Az alig látható heggel gyógyuló varratvonal teljes regenerálódása két-három hónapot vesz igénybe, mind érzés, mind külalak szempontjából. A szexuális életet kerülendő a két-három hetes gyógyulás időszak alatt, de a következő menstruációt követően már nyugodtan gyakorolható.