Fityma műtétek

Fityma műtétek

Ha a fitymát védő bőrköpeny nyílása annyira szűk, hogy a bőr egyáltalán nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról, fitymaszűkületről beszélünk. Ezért a makk tisztántartása nehézzé válhat, mely gyulladásokhoz vezethet, de a fitymaszűkület a nemi életet is jelentősen zavarhatja. Normális körülmények között nem feltétlenül szükséges a fityma eltávolítása, hiszen tisztántartva a gyulladás megelőzhető, orvosilag csak akkor indokolt a fitymaműtét, ha a makk tisztántartását akadályozza a szűk bőrköpeny. Ugyanakkor statisztikailag az is bizonyított, hogy azoknál a népeknél, ahol a körülmetélést már gyermekkorban elvégzik, jóval ritkább a makk és a fityma gyulladása, valamint a rosszindulatú hímvessződaganat.

Gyermekkorban a fitymaműtétet altatásban, serdülőknél és felnőtteknél lokális érzéstelenítéssel oldják meg. Ez a néhány perces plasztikai beavatkozás lényegében fájdalommentes, hiszen néhány tűszúrással a fityma tökéletesen érzésteleníthető, így a műtét során a paciens nem érez fájdalmat. A bőrt a makk magasságában körbemetszik, majd pici öltésekkel összevarrják a bőrszélt. A plasztikai sebészek általában a teljes körülmetélést javasolják, ez higiéniás szempontból és a nemi életet figyelembe véve is tökéletes eredményt hozhat, míg a részleges fitymaműtét után jóval nehezebb a gyógyulás, s gyakori az ismételt beszűkülés előfordulása is.

Van olyan eset, amikor a fitymaszűkület úgynevezett rövid fékkel társul, mely megakadályozza a fityma teljes hátrahúzódását, így közösüléskor előfordulhat berepedés, vérzés, hegesedés. Ez, a nemi életet zavaró probléma egy néhány perces műtéttel szintén megoldható: a féket átvágják, majd széthúzva újra összevarrják, így az meghosszabbodik.

A fitymaszűkületet nem szabad félvállról venni, hiszen amellett, hogy fontos a nemi szerv tökéletes funkciója, esztétikailag is megfelelőnek kell lennie. Az operációt ambulánsan végzik, időtartama pár perc, s egy-két órás kórházi megfigyelés után a paciens otthonában gyógyulhat tovább. A beavatkozás után körülbelül egy hétig hintőporozás javasolt, majd gyulladáscsökkentő és hegesedést elősegítő kenőcsök alkalmazását írják elő a sebészek. A nemi élet gyakorlására optimális esetben egy hónap múlva kerülhet sor, s 3-6 hónap múlva a műtéti hegek is szépen elvékonyodnak.