Zsírleszívás

Zsírleszívás

A zsírleszívás az egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti eljárás, de a tévhittel ellentétben, nem helyettesíti a fogyókúrát, sokkal inkább alakformálásra, testtáji korrekcióra ajánlott. Elsősorban az alhas, a derék, a csípő és a comb területein alkalmazzák ezt az eljárást, ahol mozgással kevésbé hatékony a zsírpárnák megszüntetése. A műtét utáni végeredmény tartós, hiszen a leszívás során a zsírsejteket eltüntetik a korrigálandó testrészről, így még nagyobb testsúly növekedés esetén is megmaradnak a kialakított arányok, a kezelt területen már nem alakulhat ki zsírpárna. Túlzásokba azért nem szabad esni a zsírleszívás során, a plasztikai sebészek egy alkalommal három liternél több zsír leszívását nem ajánlják, mert ez egészségkárosodáshoz, szövődményekhez vezethet. Az operáció kockázata és terhelése sokkal inkább a leszívandó testfelület méretével áll összefüggésben, mintsem a leszívott mennyiséggel.

A plasztikai sebészek a hagyományos zsírleszívás alkalmával egy körülbelül egy centiméteres vágást ejtenek a korrigálandó bőrfelületen, melyen keresztül csövet vezetnek a bőr alá. A fellazított zsír egy részétől erős szívóhatás segítségével szabadítják meg a pacienst. A kezelt felület nagyságától függően a beavatkozás történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Az operáció után a vérzés és a bőr letapadásának elkerülése érdekében, valamint a duzzanatok csökkentése miatt több hétig speciális öltözéket, rugalmas testszorítót kell viselni a paciensnek.

A zsírleszívás során a fejlődő technikának köszönhetően új eljárás is bevezetésre került, melyben az ultrahang játssza a főszerepet, megkönnyítve a sebészek számára a beavatkozást. Így az érzékenyebb testterületek - toka, boka, lábszár, térd - korrekciója is a rutinműtétek közé került. Az ultrahang elfolyósítja a magas folyadéktartalmú zsírsejteket, de a bőr, az idegek, az erek és a kötőszövetek nem roncsolódnak. A folyékony zsírt egy apró bemetszésen keresztül elvezetik a bőr alól, majd - csak úgy, mint a hagyományos zsírleszívás után - az átformált testtájékot rugalmas testszorítóval látják el.

Alkalmanként a test több helyén is elvégezhető az ultrahangos zsírleszívás, de itt sem ajánlatos túlzásokba esni. Az eredmény tartóssága az ultrahangos eljárás után is kiemelkedő, mivel a magát a zsírsejtet távolítják el, így a testforma esetleges további hízást követően is megmarad. Az ambulánsan végzett, egy-két óráig tartó beavatkozás után a bőr felszíne egyenletesebb lesz, mint a hagyományos eljárást követően.