Hasplasztika

Hasplasztika

A hason végzett különböző műtéteket, melyek célja az elváltozások megszüntetése vagy helyreállítása - ilyen lehet a ráncok, hegek, zsírfelhalmozódás, hasfal gyengeség, kitágulás, sérvek – hasplasztikának nevezzük. Hasplasztikára műtéti beavatkozás, nagymértékű fogyás vagy terhesség után kerülhet sor, de különböző hormonális problémák okozta elváltozásokra is megoldást jelenthet ez az operáció. Ilyenkor eltávolítják a felesleges szöveteket, feszesítik a has megnyúlt bőrét, valamint korrigálják a meglazult hasfali izmokat is.

A kialakult bőr- és zsírtöbblet nem csak esztétikailag lehet zavaró, de más egészségügyi panaszokat, például gerincbántalmakat, bőrbetegségeket, valamint pszichés zavarokat is okozhat. Hasplasztikát alkalmaznak akkor is, ha a hasfali zsírfelesleg leszívása nem jár teljes eredménnyel. A hasplasztika során a hasi hegek eltűntetését, helyreállítását sokszor kiegészítik zsírleszívással, köldökplasztikával vagy hasizomszűkítéssel.

Mint minden műtét előtt, a hasplasztikánál is rendkívül fontos, hogy a konzultáció során a paciens őszintén beszéljen orvosával, ismertesse vele, milyen végeredményt vár az operáció után. A beavatkozást altatásban vagy epidurális érzéstelenítésben végzik, időtartama, mely 2-2,5 óra lehet, nagyban függ attól, mekkora az eltávolítandó bőr- és zsírfelesleg mennyisége.
A vágást a két csípőtövist összekötő vonalban végzik, majd a hasizmokat a bordaívekig szabaddá teszik, s a felesleges részt eltávolítják.

Ha szükséges, a gyenge, kiszélesedett hasfali izomzat megerősítését is elvégzik, hasizomszűkítést alkalmaznak, mely során az egymástól eltávolodott egyenes hasizmokat a köztük lévő széles bőnye szűkítésével tudják egymáshoz közelíteni, így megszűnik a hasfal kidomborodása. A köldöknek új helyet formálnak, amit rögzítenek. A sebből szivárgó savót dréncsövekkel vezetik el.

Vékonyabb bőr és kevésbé lógó has esetén alkalmazhatják az úgynevezett köldökátvágásos módszert. Ilyenkor alul egy rejtett metszést végeznek, preparáláskor a köldököt a hasfal szintjében átvágják, helyét lezárják. A felesleges bőrt kivágják, s a köldök körbevágása nélkül feszítik meg a hasfal bőrét. Az egy-két centiméterrel lejjebb került köldök kifeszítésével és függőleges helyzetbe hozásával köldökplasztikát alkalmaznak.

Az operációt követően azonnal speciális haskötővel látják el a beteget, melyet négy-hat hétig kell viselnie. A kórházban töltött időszak egy-két nap, míg a varratszedésre a második héten kerül sor, de a végleges varratvonal csak fél év után alakul ki. Könnyű mozgás javasolt, viszont a megerőltető fizikai munkát jó ideig kerülni kell. Mivel az operáció során a metszést a bikinivonal alatt ejtik meg, így külső szemlélő számára a heg láthatatlan marad, csupán a lapos és feszes has érvényesül. A jól elvégzett hasplasztikai műtétet követően a bőr feszessége már nem változik, ám nem megfelelő életmóddal, helytelen táplálkozással a zsírfelesleg visszahízható, ezért a paciensnek különösen ügyelnie kell magára, meg kell reformálnia korábbi életvitelét.

Kapcsolódó tartalmak:

A Budapest.com kizárólag a legjobb, minőségi szolgáltatást nyújtó budapesti plasztikai sebészetekkel áll szoros együttműködésben.

Az Ön teljeskörű kiszolgálása érdekében kérjük küldje meg részünkre pontos igényeit, mely alapján mi megküldjük az Önnek legmegfelelőbb ajánlatokat.

Az elérhető szolgáltatásokról, árairól és feltételeiről 24 órán belül megküldjük válaszunkat Önnek.

E-mail: info.mailbox@budapest.com