Visszerek kezelése

Visszerek kezelése

Húszéves kor környékén azt hisszük, a visszeresség csak az idősebb emberek problémája. Ez azonban koránt sincs így! A felnőtt lakosság felét érintik a visszeres betegségek, melynek kialakulásáért elsősorban az öröklött hajlam, a gyenge érfal a felelős, de visszeres tünetek jelentkezhetnek az állapotos nőknél is. Kockázati tényező lehet még a helytelen táplálkozás, s az ennek következtében kialakult túlsúly, de növelheti a visszeresség kialakulásának esélyét a mozgásszegény életmód vagy a fogamzásgátló tabletták szedése is.

A visszeresség az alsó végtagok felszíni vénarendszerének - egyes szakaszainak - tágulata. A bajok okaként a felszínes és a mélyvénás rendszert összekötő vénák billentyűinek hibáit jelölik meg. Normál esetben a billentyűk csak a mélyvénák felé engedik a vért áramolni, de ha nem záródnak tökéletesen, a vér áramlásának iránya a felszíni vénák felé fordulhat. Így a mélyvénás rendszerben lévő nagyobb nyomás áttevődik a gyengébb falú felszíni vénákra, és szép lassan kitágítja azokat. Ezáltal lelassul a véráramlás s - elsősorban egyhelyben álláskor - pangás keletkezik. Ilyen esetekben panaszok lépnek fel, fáradtságérzet, fájdalom, feszülés. A kitágult visszerekben gyulladás, trombózis keletkezhet, de súlyosabb esetekben a bőr nem kielégítő vérellátása miatt a végtagon akár fekély is kialakulhat. A szakorvosok ezért tartják fontosnak az időben elvégzett visszérkezelést, mert így nem csak a szépészetileg zavaró tüneteket lehet eltűntetni, de később nem jelentkeznek a visszereket kísérő komolyabb egészségügyi problémák sem.

A visszerek kezelését minden esetben konzultáció előzi meg, melynek során a szakorvos megállapítja, milyen mértékű a betegség, milyen kezelést igényel. Enyhébb tünetekkel járó probléma esetén injekciós kezeléssel próbálják orvosolni a gondokat, ez az eljárás a seprűvénák, kisebb visszerek kezelésére alkalmas. A kezelés során olyan gyógyszert fecskendeznek az érbe, ami elindítja az érfal zsugorodását, hegesedését, így ezek az erek gyakorlatilag eltűnnek. A tökéletes eredmény eléréséhez több injekciós kezelés szükséges.

Műtéttel a kialakult nagyobb visszerek szűntethetők meg, de előtte a sebész megvizsgálja, mennyire ép a paciens mélyvénás rendszere, valamint milyen a két vénásrendszer közti legnagyobb billentyűk állapota. A ma már rutin beavatkozásnak számító visszérműtét helyi érzéstelenítésben, valamint altatásban is elvégezhető. A 15-60 perces beavatkozás során a visszereket néhány milliméteres metszéseken keresztül távolítják el, s a keletkezett vágások szinte heg nélkül gyógyulnak, a sebek összevarrása nincs szükség. Azonnal kompressziós kötéssel fedik a sebet, s néhány hétig tartózkodni kell a hosszú ideig tartó állástól, valamint a megterhelő fizikai tevékenységektől.

Körülbelül egy hét múlva eltávolítják a kompressziós kötést, de a hematómák megszűnéséig rugalmas pólya viselése ajánlott. A teljes gyógyulásig akár egy hónap is eltelhet, s ezután már nemcsak egészségügyi, de esztétikai szempontból is tökéletes lesz a korábban visszeres terület. A későbbiekben is figyelni kell azonban, hogy ne alakuljanak ki újabb visszerek, mozgás gazdag életmóddal, helyes táplálkozással elkerülhető a kiváltó okként sokszor szereplő elhízás. De ajánlatos a kényelmes cipő viselése, valamint a vénás keringéseket fokozó sportok gyakorlása is, viszont kerülendő a forró fürdő, szauna, erős napfény.