Felkarplasztika

Felkarplasztika

Az évek múltával a bőr megereszkedik. Nincs ez másként a felkar esetében sem, hiába a rendszeres testmozgás, torna, súlyzózás, a felkaron egy idő után lógó, petyhüdt bőr alakulhat ki. A kar felső részén denevérszárnyszerűen lebegő bőr komolyabb, nagymértékű fogyást követően is létrejöhet. Így aztán hiába a tökéletes arcbőr, a feszes comb és fenék, egy megereszkedett felkarbőr elronthatja az összhatást, az ujjatlan pólók, a kart szabadon hagyó nyári ruhák a szekrény mélyén porosodhatnak. De e testrészen lötyögő bőr romba döntheti az önbizalmat, negatívan befolyásolhatja a közérzetet is. A plasztikai műtétek sorában rutinműtétnek számító felkarplasztika az ilyen esetekre ajánlott, tökéletes megoldást kínál a problémákra: a felkar megnyúlt bőrfeleslegét eltávolítják, s ha szükséges, lokálisan elvégzik a zsírleszívást is, így a végeredmény formásabb, feszesebb bőrű kar.

A másfél-két óráig tartó felkarplasztikai műtétet minden esetben altatásban végzik. Az operáció során a felkar belső-középső felszínén haránt, T-alakú, esetleg egyenes vonalú vágást ejtenek, majd eltávolításra kerül a megnyúlt, feleslegessé vált bőr és zsír. A tökéletesebb végeredmény, a szebben gyógyuló hegvonal és a vénás pangás elkerülése érdekében a plasztikai sebészek elsősorban a harántmetszést preferálják. A felkarplasztikai műtét után speciális szorítókötést helyeznek a karra, mely néhány hétig ott is marad. A beavatkozást követően legtöbbször egy éjszakát a kórházban tölt a paciens, míg varratszedésre a második héten kerül sor.

Az operációt követően a megfelelő sebgyógyulás érdekében nagyon sok pihenés és minimális fizikai megterhelés javasolt, körülbelül egy hónapig tartózkodni kell a megerőltető munkától.

A felkarplasztika után pár héttel, a megszépült, formás karral már nyugodtan mutatkozhat a paciens ujjatlan ruhában.