Ráncfeltöltés, arcfiatalítás

Ráncfeltöltés, arcfiatalítás

Nem nyúlnak rögtön a szikéhez a plasztikai sebészek, ha a paciens arcránctalanítást szeretne. Az idő multával az arcon megjelenő ráncok, szarkalábak a kezdeti stádiumban nem kívánnak sebészeti beavatkozást, ilyenkor hatásos arcránctalanítás végezhető a bőrben felszívódó anyagok, valamint nem felszívódó, tartós anyagok segítségével. Ez a fajta kezelési módszer elsősorban a homlok, az orrgyök, az orr-ajak redő valamint az ajak két szélén megjelenő ráncok kezelésére ajánlott. A beavatkozás során a plasztikai sebész egy nagyon vékony tű segítségével ráncfeltöltő anyagot juttat a bőr felszíni rétegébe, így simítva ki a ráncokat. A néhány perces beavatkozás ambulánsan történik, hatása azonnali és látványos.

Az arcránctalanító kezelések során felhasznált felszívódó anyagok közül a legnépszerűbbek a hyaluronsav készítmények, melyek hatása néhány hónapig tart, ezért a kezelés ismétlése javasolt. A hyaluronsav a bőrben nagy mennyiségben megtalálható, s vízmegkötő képességének köszönhetően biztosítja a bőr feszességét, rugalmasságát. Az évek multával a hyaluronsav koncentrációja azonban csökken, így megindul a ráncosodás. A hyaluronsav készítmények segítségével kicsit visszaforgathatjuk az idő kerekét.

Az arcfiatalítás során használhatnak tartós, nem felszívódó anyagokat is: természetes anyagokhoz keverhetnek szintetikus vegyületeket, de a bőr alá juttathatnak kémikusok által előállított, tisztán szintetikus anyagokat is. A kezelés utáni látványos eredmény több évig is megmaradhat, de a bevitt anyagok hatására az indukált kötőszövet képződés idővel csökken, így ez a fajta beavatkozás sem egy életre szól. Ma már kifejlesztettek olyan nem felszívódó polyacrylamid ráncfeltöltő készítményeket is, melyek klinikai alkalmazása során igen kedvező tapasztalatokat szereztek a plasztikai sebészek: a vegyületek a beadás helyén maradnak, s eddig semmilyen toxikus vagy allergiás reakciót nem tapasztaltak alkalmazásuk során. A bioimplantátumnak is nevezhető készítmények később műtét nélkül is könnyen eltávolíthatók.