Egyéb kezelések: szemhéjplasztika, szemöldök pótlása, bajusz pótlása

Egyéb kezelések: szemhéjplasztika, szemöldök pótlása, bajusz pótlása

A szem a lélek tükre, tartja a mondás, ám nagyon fontos, hogy a „tükör kerete" minél jobb állapotban legyen, nem mindegy, hogy a szemhéjak lefittyednek, vagy kisimultak, fiatalos tekintetet mutatnak. Egy szemhéjplasztikai műtéttel azonban jelentősen megfiatalodhat a paciens kinézete. Leggyakrabban a szemhéjak bőrének ráncosodását, meglazulását szüntetik meg a szemhéjplasztikai műtéttel, de orvosolhatják a szem körüli táskák okozta gondokat is.

A műtétet megelőző konzultáció során a plasztikai sebész megbeszéli a pacienssel, hogy alsó, felső, vagy mindkét szemhéj korrekciója szükséges-e. A beavatkozás során egyeb arcplasztikai kezeleseltávolítják a megnyúlt bőrfelesleget, így a szemhéjak kisimulnak, nyíltabb lesz a tekintet. A metszéseket a szemredőkben, illetve az alsó szemhéj esetén a szempilla vonalában ejtik, így gyakorlatilag heg nélkül gyógyul a seb. Az elért hatás tartós, bár nem egy életre szól, szükség esetén 10-12 év után javasolt az újabb szemhéjplasztika. A műtétet legtöbbször ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végzik, időtartama még akkor sem több 1,5-2 óránál, ha az alsó és felső szemhéjat együtt plasztikázzák. A beavatkozás után öt nappal kerül sor a varratok eltávolítására, a szemhéjak duzzanata két-három hét után teljesen megszűnik, a műtéti hegek általában alig látható vékony vonallal gyógyulnak.

Manapság az emberek egy része mindent megpróbál, hogy véglegesen szőrteleníttesse testének egyes területeit, ám olyan helyzet is akad, amikor pótolni kell a kihullott szemöldököt, szempillát, bajuszt vagy fanszőrzetet. Balesetek, égési sérülések után kerülhet sor a szemöldök- valamint a bajusz pótlásra, ilyenkor a hajátültetésnél már jól bevált minimikrograftos technikát alkalmazzák, de a szemöldök és a bajusz dúsításánál is használják az eljárást. A minimikrograftos módszer során a hosszú élettartammal rendelkező hajhagymákat ültetik be az előkészített területre, melyen szikével vagy lézerrel piciny lyukacskákat alakítanak ki, ide illesztik be a több hajhagymát tartalmazó bőrdarabkákat. A minimikrograftok átültetését olyan különleges módon végzik, hogy a kinövő szemöldök, szempilla, bajusz, fanszőrzet mindenben megfeleljen a befogadóhely kívánalmainak.