Ajakplasztika

Ajakplasztika

Nemcsak az arc kötőszövetei használódnak el az évek során, de az ajkak is vesztenek teltségükből, vékonyabbá válnak, ráncok jelennek meg körülöttük, ami elsősorban a felső ajkon igen szembetűnő. Az ajakplasztika segíthet az eredetihez hasonló, fiatalos állapot helyreállításában, de szintén megoldást kínál a veleszületett, vékony száj korrekciójára vagy az ajkak szimmetrikussá tételére, akárcsak a baleset utáni, vagy fejlődési rendellenesség következtében kialakult elváltozásokra is.

Az ajakplasztika során a sebészek injekciós kezeléssel teszik teltebbé az ajkakat, ehhez felszívódó és tartós anyagokat használnak. A paciensek legtöbbször a felszívódó anyagokat részesítik előnyben, mert ezeknek mennyisége és esztétikai hatása jó kiindulópontként szolgálhat egy későbbi, tartós ajakfeltöltéshez. Igen gyakori, bevált eljárás, amikor a paciens saját, más területről (pld. hasfal) levett zsírját használják fel a szájvastagításra, ezt fecskendezik be az ajkakba. A kezelés ismétlésével fokozható az ajakvastagság. A nem felszívódó anyagok bevitelével óvatosabban kell bánni, hiszen az injekcióval bejuttatott mennyiséget később nem lehet eltávolítani. Az ajakfeltöltéshez kollagén-, restylane-, perlane injekciókat használnak, míg a maradandó ajakplasztikánál az artecoll- vagy szilikonolaj injekcióval érik el a kívánt eredményt. Az ajkak teltségét több szúrással érik el, amikor is a tűt az ajakpír és a bőr határán vezetik be, és a töltőanyagot a tű visszahúzása közben fecskendezik be. Ha az ajkak középső harmadába injektálják be az anyagot, úgy a száj szemből nézve kerekebbé válik, míg ha a száj szélső harmadába fecskendeznek, akkor a szélesség válik hangsúlyosabbá.

A plasztikai sebészek más módszert is alkalmaznak az ajakvastagításra: PTFE (GoreTex) szálakat húznak be az ajkakba, melyeket egyszerű műtéttel implantálnak. Hatása tartós, végleges, s a beavatkozásnak van egy előnye, ha a paciens túl soknak találná az ajkaiba behúzott szálakat, akkor néhány szál egyszerűen eltávolítható, szemben az ajakba injekcióval beadott végleges, nem felszívódó anyagokkal.

Az ajkak formálása műtéttel is lehetséges, a szájak sarkainak emelése mosolygósabb külsőt kölcsönöz a paciensnek, de a plasztikai sebészek változtathatnak az ajakpír ívén is. A műtéteket minden esetben alapos megbeszélés, valamint komputeres tervezés előz meg.