Szájsebészet

Szájsebészet

A szájsebészetet nem más, mint arc- és állcsontsebészet, orvosi nyelven fogalmazva: maxillofaciális sebészet. Ez a terület elsősorban a fogakhoz s az állcsontokhoz kapcsolódó betegedések gyógyításával foglalkozik: fog-, foggyökér eltávolítás, fogmegtartó kezelések sebészeti beavatkozása, áttörésben visszamaradt fogak ellátása, eltávolítása, az állcsontok gyulladásos elváltozásainak és cisztáinak kezelése. De idetartoznak a traumatológia esetek is, melyek magukban foglalják az arckoponya- és állcsonttöréseket, valamint a baleseti sérülések ellátását.

Szintén a szájsebészeti ellátások körébe tartozik a nyálmirigy sebészet, a szájüreg- és az arc daganatainak ellátása, ajak- és szájpadhasadékok sebészete, valamint a harapási rendellenességek sebészi terápiája. Akárcsak az állkapocsízületi sebészet, a fogpótlás készítése előtti sebészeti eljárások, a fogászati implantológia, de még a koponyadeformitások sebészeti beavatkozása is.

Az egyik leggyakoribb szájsebészeti eljárás a sebészeti fogeltávolítás, ezt akkor alkalmazzák, ha konzervatív beavatkozással nem sikerült eltávolítani a fogat: például előrehaladott fogszuvasodásnál tönkrement fogkorona vagy súlyos fogágybetegségtől meglazult fog esetében, de a törést szenvedett fog is erre a sorsra jut, akárcsak a rágósíkból kiemelkedő, dőlt fogak, ha nem sikeres a fogszabályzás. Sebészeti fogeltávolítás a megoldás az előtörni nem tudó bölcsességfogaknál is, de gyermekeknél a hosszan megmaradó tejfogat is így távolítják el, ha az akadályozza a maradó fog előtörését. Nem javasolt, vagy csak fokozott figyelemmel végezhető a beavatkozás szív- és érrendszeri vagy vérzékeny betegeknél, akárcsak máj-, cukor-, vese- és pajzsmirigybetegeknél.

A gyökérkezelés az utolsó lehetőség a fog megmentésére, melyre akkor kerül sor, ha a mélyen szuvas fognál fertőződik a gyökércsatorna, vagy folyamatos fogbélgyulladás lép fel. De a hirtelen, erős fájdalommal járó hideg-, meleg fogérzékenységnél, vagy a fogkorona nagy mértékű sérülése esetén is alkalmazzák ezt az eljárást. Ilyenkor a korona rész kitisztítása után megkeresik a gyökércsatornákat, melyek faláról gyökérkezelő tűk segítségével lereszelik a fertőzött törmeléket, majd fertőtlenítik, és ideiglenes töméssel zárják le. Körülbelül egy hét múlva kerül sor a végleges tömésre, a fogkorona károsodásától függően töméssel vagy koronával fedik le a fogat.

Gyökércsúcs rezekcióra akkor van szükség, ha a kórokozók a gyulladt fogbélből továbbjutva megfertőzik a foghártyát, valamint a körülötte lévő csontokat, és a foggyökér környékén góc keletkezik. Ilyenkor a fogak gyökércsúcsi részét, a fog megtartása mellett, a csontból eltávolítják, melynek menete: érzéstelenítés után a fog körül metszést végeznek, majd lefejtik az ínyt a fogról. Ezt követően a gyökércsúcs körüli csonton akkora nyílást fúrnak, mint a beteg terület, majd eltávolítják a gyökércsúcs gyulladt részét. A művelet végén cementes gyökértömést alkalmaznak, majd a lefejtett fogínyt visszahelyezik és összevarrják a sebet.

A cystaműtétek célja a ciszta hámbélésének teljes eltávolítása, illetve a kialakult csontdefektus megszüntetése. A hámszövettel határolt ciszták belsejében folyadék van, ami az állandó nyomás alatt egyre növekszik, így pusztítja a környezeti csontokat. A szájüregben leggyakrabban előforduló ciszta, a gyökércsúcson képződő úgynevezett radicularis cysta, ami mindig a gyulladás talaján fejlődik ki, s csak sebészeti eljárással távolítható el. Szükség esetén gyökértömést, disszekciót, rezekciót végezhetnek.

A 3D CT speciális digitális röntgen leképezési módszer segítségével lehetőség nyílik az alsó-felső állcsont és a fogak mindenre kiterjedő vizsgálatára, így a szájsebészek a műtéti beavatkozás előtt átfogó képet kapnak a paciens állapotáról. A készülékkel tökéletesen meghatározható a behelyezendő implantátum helye és mérete, s ez pontosan tervezhető implantációt és fogpótlást tesz lehetővé. A 3D CT 360 fokos körmozgást végez a páciens feje körül, a röntgensugárnyalábbal kétdimenziós képsorozatot készít, majd egy számítógépes programja segítségével létrehoz egy háromdimenziós adatbázist. Előnye a hagyományos CT-felvételekkel szemben, hogy jóval kevesebb sugárdózissal terheli a beteg szervezetét.

Kapcsolódó tartalmak

Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...