Szájsebészet

Szájsebészet

A szájsebészetet nem más, mint arc- és állcsontsebészet, orvosi nyelven fogalmazva: maxillofaciális sebészet. Ez a terület elsősorban a fogakhoz s az állcsontokhoz kapcsolódó betegedések gyógyításával foglalkozik: fog-, foggyökér eltávolítás, fogmegtartó kezelések sebészeti beavatkozása, áttörésben visszamaradt fogak ellátása, eltávolítása, az állcsontok gyulladásos elváltozásainak és cisztáinak kezelése. De idetartoznak a traumatológia esetek is, melyek magukban foglalják az arckoponya- és állcsonttöréseket, valamint a baleseti sérülések ellátását.

Szintén a szájsebészeti ellátások körébe tartozik a nyálmirigy sebészet, a szájüreg- és az arc daganatainak ellátása, ajak- és szájpadhasadékok sebészete, valamint a harapási rendellenességek sebészi terápiája. Akárcsak az állkapocsízületi sebészet, a fogpótlás készítése előtti sebészeti eljárások, a fogászati implantológia, de még a koponyadeformitások sebészeti beavatkozása is.

Az egyik leggyakoribb szájsebészeti eljárás a sebészeti fogeltávolítás, ezt akkor alkalmazzák, ha konzervatív beavatkozással nem sikerült eltávolítani a fogat: például előrehaladott fogszuvasodásnál tönkrement fogkorona vagy súlyos fogágybetegségtől meglazult fog esetében, de a törést szenvedett fog is erre a sorsra jut, akárcsak a rágósíkból kiemelkedő, dőlt fogak, ha nem sikeres a fogszabályzás. Sebészeti fogeltávolítás a megoldás az előtörni nem tudó bölcsességfogaknál is, de gyermekeknél a hosszan megmaradó tejfogat is így távolítják el, ha az akadályozza a maradó fog előtörését. Nem javasolt, vagy csak fokozott figyelemmel végezhető a beavatkozás szív- és érrendszeri vagy vérzékeny betegeknél, akárcsak máj-, cukor-, vese- és pajzsmirigybetegeknél.

A gyökérkezelés az utolsó lehetőség a fog megmentésére, melyre akkor kerül sor, ha a mélyen szuvas fognál fertőződik a gyökércsatorna, vagy folyamatos fogbélgyulladás lép fel. De a hirtelen, erős fájdalommal járó hideg-, meleg fogérzékenységnél, vagy a fogkorona nagy mértékű sérülése esetén is alkalmazzák ezt az eljárást. Ilyenkor a korona rész kitisztítása után megkeresik a gyökércsatornákat, melyek faláról gyökérkezelő tűk segítségével lereszelik a fertőzött törmeléket, majd fertőtlenítik, és ideiglenes töméssel zárják le. Körülbelül egy hét múlva kerül sor a végleges tömésre, a fogkorona károsodásától függően töméssel vagy koronával fedik le a fogat.

Gyökércsúcs rezekcióra akkor van szükség, ha a kórokozók a gyulladt fogbélből továbbjutva megfertőzik a foghártyát, valamint a körülötte lévő csontokat, és a foggyökér környékén góc keletkezik. Ilyenkor a fogak gyökércsúcsi részét, a fog megtartása mellett, a csontból eltávolítják, melynek menete: érzéstelenítés után a fog körül metszést végeznek, majd lefejtik az ínyt a fogról. Ezt követően a gyökércsúcs körüli csonton akkora nyílást fúrnak, mint a beteg terület, majd eltávolítják a gyökércsúcs gyulladt részét. A művelet végén cementes gyökértömést alkalmaznak, majd a lefejtett fogínyt visszahelyezik és összevarrják a sebet.

A cystaműtétek célja a ciszta hámbélésének teljes eltávolítása, illetve a kialakult csontdefektus megszüntetése. A hámszövettel határolt ciszták belsejében folyadék van, ami az állandó nyomás alatt egyre növekszik, így pusztítja a környezeti csontokat. A szájüregben leggyakrabban előforduló ciszta, a gyökércsúcson képződő úgynevezett radicularis cysta, ami mindig a gyulladás talaján fejlődik ki, s csak sebészeti eljárással távolítható el. Szükség esetén gyökértömést, disszekciót, rezekciót végezhetnek.

A 3D CT speciális digitális röntgen leképezési módszer segítségével lehetőség nyílik az alsó-felső állcsont és a fogak mindenre kiterjedő vizsgálatára, így a szájsebészek a műtéti beavatkozás előtt átfogó képet kapnak a paciens állapotáról. A készülékkel tökéletesen meghatározható a behelyezendő implantátum helye és mérete, s ez pontosan tervezhető implantációt és fogpótlást tesz lehetővé. A 3D CT 360 fokos körmozgást végez a páciens feje körül, a röntgensugárnyalábbal kétdimenziós képsorozatot készít, majd egy számítógépes programja segítségével létrehoz egy háromdimenziós adatbázist. Előnye a hagyományos CT-felvételekkel szemben, hogy jóval kevesebb sugárdózissal terheli a beteg szervezetét.

Kapcsolódó tartalmak

Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...
Kreativ Dental Klinika
1141 Budapest, Vezér út 100
Hu, En: + 36 1 222 01 99, De: 0800 588 588 0
A Kreatív fogklinika páratlan, világszínvonalú szolgáltatást biztosít páciensei számára már több mint egy évtizede. Európa élvonalába tartozik mind ...