Fogszabályozás

Fogszabályozás

Az implantológiának köszönhetően pótolhatók az elvesztett fogak. A fogorvosi implantológia korszerű fogpótlási módszer, mely mára a hazai fogorvosi gyakorlat elfogadott része lett: itthon már mintegy kétszáz fogorvosi rendelőben nyílik lehetőség fogbeültetésre.

A fogászati implantátum olyan műgyökér, melyet fogpótlás céljából a hiányzó fogak helyére ültetnek be. Több mint száz fajtája ismeretes, legszélesebb körben a csavarimplantátumokat használnak. Az implantátum anyaga szinte mindig ötvözetlen titán, amit könnyen befogad a szervezet, hiszen a titán képes magához kötni a nátrium, a víz, a klór, a kálcium és a foszfát molekulákat, valamint a fehérjéket, így a csontszövet fehérjestruktúrái később kötődni képesek. A titán implantátum beültetése nagymértékben csökkenti a fogágyi sorvadását, ezért a fog elvesztése után javasolt minél hamarabb elvégeztetni a beavatkozást. Magyarországon már több mint 12 éve használnak fogorvosi implantátumokat, s ezekből több tízezer darabot ültettek be sikerrel. A módszernek köszönhetően elérhető a természetes fogakhoz hasonló fogpótlás, így lényegesen könnyebbé vállnak a paciens mindennapjai.

Komoly traumát okoz fogaink elvesztése. A pótlásra használt kivehető protézisek és koronák igen kényelmetlenek, s nem is túl esztétikusak. Ilyenkor a megoldás lehet a már említett implantáció, mely lehetőséget nyújt a foghiányok minden fajtájának megoldására. Az eljárásnak köszönhetően, rövidebb hidak készítése esetén gond nélkül kapcsolódik a behelyezett implantátum a saját fogakhoz, de extrém esetben akár az összes fog pótolható implantátummal.

Az implantációs műtétet minden esetben állapotfelmérés előzi meg: elsősorban a véralvadási és vércukor adatokra koncentrálva laborvizsgálatokat végeznek, szükséges a jó egészségi állapot. Röntgenfelvétellel felmérik a paciens anatómiai adottságait is, mert a beavatkozáshoz fontos tudni a csontozat magasságát és vastagságát. A beépített implantátumok számát és elhelyezkedését a beültetendő fogak száma határozza meg: komplett fogsor elkészítésénél felül hét-nyolc, míg alul hat gyökér beültetésére van szükséges, melyre 3-4 hónap múlva illesztik fel az egyénre szabott fogakat.

Egy fog pótlása nem jelent nagyobb traumát egy foghúzásnál, a műtét fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben történik. Ha egyszerre több gyökeret ültetnek be, akkor a beavatkozás során sor kerülhet altatásra is. Az implantációs műtét után jelentkezhet kisebb fájdalom, duzzanat, mely gyógyszeres kezeléssel megszüntethető. A beültetett fogaknál különösen fontos a megfelelő szájhigiénia, mert bár az implantátumok jól kötődnek a csonthoz, de a fogínnyel való kapcsolatuk gyengébb. Ha a páciens betartja az alapvető száj- és fogápolási szabályokat, a beültetett műgyökér nagyon hosszú ideig, akár élete végéig is megmarad.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a csont, amelybe az implantátumot rögzítenék, nem megfelelő vastagságú. Ilyenkor sinus lifting / sinus elevatio eljárást alkalmaznak: az arccsont külső falán egy csontablakot készítenek, amit az arcüreg felé beemelnek. A nyálkahártya és az arcüreg alapja közé helyezik be a csontpótló anyagot, mely így az arcüreg felé növel meg a csontmagasságot. A csontpótló anyag lehet a páciens saját csontjából nyert autotranszplantátum, vagy mesterségesen létrehozott anyag. A ma már rutinműtétnek számító beavatkozás a felső- és az alsó állcsonton egyaránt elvégezhető.

Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...