Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat mottója akár az is lehetne: a fog nem csak egészséges, de szép is! Ez a szlogen különösen tetten érhető a fogkőeltávolítási beavatkozásoknál. A fogfelszínen és az íny alatt lévő fogkő és lepedék eltávolítása után megszűnik a baktériumok által okozott fogínyvérzés, ínygyulladás és a rossz lehelet. De a dentálhigiéniai szempontból fontos eljárás nélkülözhetetlen a későbbi tömések, fogpótlások elvégzésénél is. A fogkőeltávolítás egy ultrahanggal működő műszer segítségével ma már szinte fájdalommentes. Az egészséges fog megőrzésének érdekében a kezelés félévente javasolt.

Az esztétikai fogászatban a korábban megszokott, egészségkárosító amalgámtömések kora is lejárt, helyette a fényre kötő porcelántöméseket választják a páciensek. Az egyre jobb minőségű kompozittöméseknek köszönhetően nem csak az elől lévő, jobban látható fogaknál alkalmazzák ezt az eljárást, de a hátsó, rágófogak tömésénél is bevett gyakorlat: mert nem színeződnek, nem kopnak, jól bírják a rágásnál a fogakra nehezedő nyomást és csekély mértékű a zsugorodásuk is. Az esztétikai fogászatban az „inlay” eljárás bevezetésével megoldás született a krátermélységű, korábban csak húzással „orvosolható”, hatalmas lyukak esztétikai fogászati kezelésére is: ezekben az esetekben, műanyagból vagy porcelánból készített tömést ragasztanak be az előtte gondosan kitisztított fogüregbe. Az így megmentett fog jobban alkalmazkodik a hőváltozásokra és harapásra, s szinte kizárható alatta a későbbi szuvasodás.

Az esztétikai fogászat másik, talán leglátványosabb „produkciója” a fogfehérítés. A fogkőeltávolítást tartalmazó gondos előkészítés után kerül sor a műveletre, mely után több árnyalattal is világosabb lesz a fog felszíne. A különböző fogfehérítő technikákban közös, hogy a hatóanyag behatol a fogak felszíne alá, és onnan kioldja a többek között a tea, kávé, dohányfüst, vörösbor okozta színező anyagokat. Egy ilyen esztétikai fogászati beavatkozás után a fiatalos külső mellett egészséges, ápolt fogakat kap a paciens. Nem kevésbé népszerű az otthoni fogfehérítés, ilyenkor műanyag sínt és fehérítőanyagot használva egy-másfél hét alatt két-három árnyalattal világosabbak lehetnek a fogak.

Ha a fogfehérítés nem hozná meg a kívánt eredményt, az esztétikai fogászat a héjkerámiás leplezés alkalmazásával akkor is kínál megoldást. De nem csak az elszíneződött, hanem a letört, szabálytalanul nőtt frontfogaknál is használják a porcelán héjas megoldást: tisztán porcelánból készült vékony réteggel fedik el a szépséghibákat.

A fogászati esztétika fortélyai közé tartozik, a különösen a fiatalok körében kedvelt fogékszer behelyezés is. Míg korábban elsősorban az amerikai rapsztárok ékeskedtek arany, fehérarany, s kristályos fogékszerrel, addig manapság sok, az extravaganciát előtérne helyező fiatal teszi csábítóbbá mosolyát a fogorvos által, a kismetsző fogakra ragasztott csillogó kövekkel. Nem szükséges különösebb előkészítés, s a speciális ragasztási eljárással felhelyezett miniatűr ékszer nem károsítja a fogzománcot sem. Ha a fogékszert tulajdonosa megunja, bármikor könnyedén eltávolítható, vagy újra cserélhető!

Ma már Magyarországon az összes esztétikai fogászati eljárás igénybe vehető, elérhető. Minden technikai lehetőség, orvosi szaktudás is adott, egyedül a páciens pénztárcája szabhat határt a vágyaknak.

Kapcsolódó tartalmak

Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...