Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat mottója akár az is lehetne: a fog nem csak egészséges, de szép is! Ez a szlogen különösen tetten érhető a fogkőeltávolítási beavatkozásoknál. A fogfelszínen és az íny alatt lévő fogkő és lepedék eltávolítása után megszűnik a baktériumok által okozott fogínyvérzés, ínygyulladás és a rossz lehelet. De a dentálhigiéniai szempontból fontos eljárás nélkülözhetetlen a későbbi tömések, fogpótlások elvégzésénél is. A fogkőeltávolítás egy ultrahanggal működő műszer segítségével ma már szinte fájdalommentes. Az egészséges fog megőrzésének érdekében a kezelés félévente javasolt.

Az esztétikai fogászatban a korábban megszokott, egészségkárosító amalgámtömések kora is lejárt, helyette a fényre kötő porcelántöméseket választják a páciensek. Az egyre jobb minőségű kompozittöméseknek köszönhetően nem csak az elől lévő, jobban látható fogaknál alkalmazzák ezt az eljárást, de a hátsó, rágófogak tömésénél is bevett gyakorlat: mert nem színeződnek, nem kopnak, jól bírják a rágásnál a fogakra nehezedő nyomást és csekély mértékű a zsugorodásuk is. Az esztétikai fogászatban az „inlay” eljárás bevezetésével megoldás született a krátermélységű, korábban csak húzással „orvosolható”, hatalmas lyukak esztétikai fogászati kezelésére is: ezekben az esetekben, műanyagból vagy porcelánból készített tömést ragasztanak be az előtte gondosan kitisztított fogüregbe. Az így megmentett fog jobban alkalmazkodik a hőváltozásokra és harapásra, s szinte kizárható alatta a későbbi szuvasodás.

Az esztétikai fogászat másik, talán leglátványosabb „produkciója” a fogfehérítés. A fogkőeltávolítást tartalmazó gondos előkészítés után kerül sor a műveletre, mely után több árnyalattal is világosabb lesz a fog felszíne. A különböző fogfehérítő technikákban közös, hogy a hatóanyag behatol a fogak felszíne alá, és onnan kioldja a többek között a tea, kávé, dohányfüst, vörösbor okozta színező anyagokat. Egy ilyen esztétikai fogászati beavatkozás után a fiatalos külső mellett egészséges, ápolt fogakat kap a paciens. Nem kevésbé népszerű az otthoni fogfehérítés, ilyenkor műanyag sínt és fehérítőanyagot használva egy-másfél hét alatt két-három árnyalattal világosabbak lehetnek a fogak.

Ha a fogfehérítés nem hozná meg a kívánt eredményt, az esztétikai fogászat a héjkerámiás leplezés alkalmazásával akkor is kínál megoldást. De nem csak az elszíneződött, hanem a letört, szabálytalanul nőtt frontfogaknál is használják a porcelán héjas megoldást: tisztán porcelánból készült vékony réteggel fedik el a szépséghibákat.

A fogászati esztétika fortélyai közé tartozik, a különösen a fiatalok körében kedvelt fogékszer behelyezés is. Míg korábban elsősorban az amerikai rapsztárok ékeskedtek arany, fehérarany, s kristályos fogékszerrel, addig manapság sok, az extravaganciát előtérne helyező fiatal teszi csábítóbbá mosolyát a fogorvos által, a kismetsző fogakra ragasztott csillogó kövekkel. Nem szükséges különösebb előkészítés, s a speciális ragasztási eljárással felhelyezett miniatűr ékszer nem károsítja a fogzománcot sem. Ha a fogékszert tulajdonosa megunja, bármikor könnyedén eltávolítható, vagy újra cserélhető!

Ma már Magyarországon az összes esztétikai fogászati eljárás igénybe vehető, elérhető. Minden technikai lehetőség, orvosi szaktudás is adott, egyedül a páciens pénztárcája szabhat határt a vágyaknak.

Kapcsolódó tartalmak

Evergreen Dental: „Több mint fogászat”
1061 Budapest, Andrássy út 45.
+361 20 10 835
Az egyik legfontosabb alapelvünk a minőség, nem csak a fogászati anyagok tekintetében hanem, a páciensek számára nyújtott szolgáltatásokban is. A ...
Helvetic Clinics Budapest: "Te különleges vagy... a legjobbat érdemled!"
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét ...
Kreativ Dental Klinika
1141 Budapest, Vezér út 100
Hu, En: + 36 1 222 01 99, De: 0800 588 588 0
A Kreatív fogklinika páratlan, világszínvonalú szolgáltatást biztosít páciensei számára már több mint egy évtizede. Európa élvonalába tartozik mind ...