Budapesti gyógyfürdők

Budapesti gyógyfürdők

Budapest 1934 óta birtokolja a fürdőváros titulust – megérdemelten, hiszen a világ fővárosai közül ez a város rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal.

118 fúrt kút, illetve természetes forrás található a területén, amelyek együttesen napi 30,000 m³, azaz 70 millió liter vizet adnak. A vizek ásványianyag-tartalma és hőmérséklete változó, 21-78 Celsius fok közötti.

A budapesti termálvizeket már a rómaiak is hasznosították; a mai Óbuda területén található római kori romváros, Aquincum területét vízvezetékek kötötték össze a hőforrásokkal.

Budapest fürdőkultúrája igazán a XVI. században, a török hódoltság idején lendült fel: a törökök sorra építették a fürdőket a Gellért-hegy lábánál az akkori Budán.

Ma 15 gyógyfürdő áll a gyógyulni, vagy éppen csak pihenni vagy lubickolni vágyók rendelkezésére Budapesten. Emellett egyes budapesti luxushotelek is fenntartanak saját gyógyfürdőket, ilyenek például az óbudai Ramada Plaza, a margitszigeti Termál szálló és a belvárosi Corinthia Royal.

Vannak fürdők, amelyek a fiatalok körében népszerű programok szervezésével is foglalkoznak. A XVI. század végén épült Rudas Fürdő immár 10 éve szervez éjszakai, zenével és vetítésekkel egybekötött „buli-fürdő”-t, általában pénteki és szombati napokon.

Más fürdők, mint például a margitszigeti Palatinus, különleges gyermekmedencékkel csábítja a családokat: van itt olyan medence, ahová 10 éves kor fölött belépni tilos, emellett élménymedencék (vízforgató, hullámmedence, vízcsúszdák) is épültek a legutóbbi felújítás után.

A természet szerelmeseinek is megvannak a kedvenceik: ilyen a Csillaghegyi strand, ahol a szokásos medencéken kívül nagy, egybefüggő zöldterület is található, amely tökéletes környezetet biztosít a sportoláshoz, pihenéshez, napozáshoz, vagy éppen olvasáshoz.