Budapest környéke

Budapest környéke

Budapest vonzáskörzetében számos olyan turisztikai látványosság található, amelyekhez mindenképpen érdemes ellátogatni. Szinte kötelező program Szentendre, a művészetek mediterrán falucskája. A barokk építészet és az Osztrák-Magyar Monarchia idejét idéző csillogás kedvelőinek a gödöllői Grassalkovich-kastélyt ajánljuk, míg a borok szerelmeseinek az etyeki borvidéket, ahol a családias pincészetek rendszeresen szerveznek borkóstolókat az érdeklődőknek.

Szentendrei látogatás

Szentendre Budapest központjától 20 km-re északra fekszik, a Duna partján. A mediterrán hangulatú falucska kedvelt turistalátványosság, történelmi hangulatának, múzeumainak, remek éttermeinek köszönhetően. Színes barokk házai és macskaköves, kanyargós utcái sok kulturális értéket és látnivalót rejtenek. Szentendre külső részén található a Skanzen, amely Magyarország legátfogóbb szabadtéri néprajzi gyűjteménye, ahol az ország összes tájegységének hagyományos építészetét, eszközhasználatát mutatják be. Szentendre erős szerb kulturális befolyás alatt állt, főleg a XVII. század végétől, amikor a török hódítás elől menekülő szerb ortodox egyház is Szentendrére helyezte át székhelyét. Az itt található nemzetközi hírű múzeumok és kulturális gyűjtemények, mint a Kovács Margit Múzeum, a Marcipán Múzeum vagy a Ferenczy Múzeum, látogatók tízezreit vonzzák minden évben.

Grassalkovich-kastély (Gödöllői Királyi Kastély)

Az 1740-es években épült kastélyt Grassalkovich Antal gróf építtette, az épület tervezője Andreas Mayerhoffer salzburgi építész volt. A Gödöllői Királyi Kastély egyedi szépségű barokk épületegyüttese a második legnagyobb barokk kastély a világon. A kettős U alakú, hatalmas parkkal rendelkező kastély még a század során több bővítésen és átalakításon ment keresztül, mai formáját végül is a XIX. század elején, a Grassalkovichok harmadik generációja idejében nyerte el. Az ekkorra nyolcszárnyúvá nőtt épületegyüttesben az urasági lakosztályok és reprezentatív terek mellett templom, színház, lovarda, fürdő és virágház, valamint narancsház kapott helyet. A Grassalkovich család férfi ágának kihalása (1841) után az országgyűlés döntése alapján a mindenkori magyar uralkodó pihenőrezidenciájául jelölték ki. Erzsébet királyné (1837-1898) tartózkodott szívesen Gödöllőn, ahol magyar környezete mély szeretettel vette körül, s halála után a kastély Felsőkertjéhez kapcsoltan emlékparkot létesített. A II. világháború alatt és után szovjet csapatok vették birtokba az épületet, amely jelentős állagromlást hozott. A rendszerváltás után az épületet méltóképpen felújították, azóta napi több száz látogató csodálja meg, a világ minden tájáról.

Etyek és környéke

Bár hivatalosan Etyek és környéke Magyarország legfiatalabb borvidéke, már a római időkben, a II. században is folyt már itt szőlőtermesztés. A rendszerváltás előtt a régió szinte kizárólag pezsgőgyártás céljára termelt, a szőlő ideális savtartalma miatt. Manapság a legtöbb bort kis, családias pincészetek termelik; egyes évjáratok nemzetközi díjakat is nyertek. Az etyeki borvidék egyike Magyarország 20 hivatalos borvidékeinek. A különleges karakterű, szőlők egyrészt a Törley pezsgő, másrészt a kedvelt etyeki borok (Chardonnay, Sauvignon Blanc) alapanyagát adják.

Dunakanyar és környéke

Egész napos buszos kirándulás idegenvezetővel, számos érdekes programmal, a magyar kultúra és történelem fontos helyszíneit érintve. Budapesttől északra fekszik Magyarország egyik legszebb természetes szépségű tája, a Dunakanyar. A kirándulás első megállóhelye a visegrádi fellegvár, a volt királyi székhely és erőd, ahol megcsodálhatjuk a Dunakanyar és a Pilis páratlanul szép látképét. Ezután továbbhaladunk Esztergomba, Szlovákia közvetlen határába, itt háromfogásos magyaros ebédet fogyasztunk el egy kellemes hangulatú étteremben, majd belülről is megtekinthetjük az esztergomi Bazilikát, mely az ország legnagyobb temploma és a katolikus egyház magyarországi székhelye.