Római fürdő

Fürdők

Római fürdő

Római fürdő

Definíció
Fürdőkultúra, melynek eredete az ókori Római Birodalom idejére nyúlik vissza. Pontosan 2000 évvel ezelőtt állítólag csupán Rómában kb. 170 nyilvános fürdőhely létezett, melyek a higiénia és testedzés mellett mindenekelőtt szociális célokat szolgáltak.

Aki ellátogat egy római fürdőbe, az a következő hagyományos fürdőhelyiségeket találja meg: tepidarium, caldarium, és frigidarium, helyenként még laconicum is van; az apodyterium az öltözőt jelölte.

A tepidarium (az elnevezés a latin tepidus: langyos szóból ered) egy langyos hőmérsékletű, vérkeringést kímélő fürdőhelyiség, – a hideg és a forró fürdő közötti – regeneráló fürdőnek számít (a fürdőhelyiség hőmérséklete 37-39 Cº). Feszültségcsökkentő hatású, és az itt tartózkodás ideje nincs korlátozva. A rómaiak a fürdés szertartását ebben a helyiségben kezdték, itt történt a test beolajozása, oldott beszélgetések, relaxálás közepette.

A fürdőző útja a tepidarium- ból a caldarium-ba (forró fürdő, a latin calidus: forró szóból ered) vezetett, néha gőzbarlangnak vagy aroma-gőzfürdőnek is hívják. Az alulról fűtött caldarium-ra jellemző a magas páratartalom (akár 100 %-os is lehet) és 42-50 fok Cº-os sugárzó hő, ahol jól megizzadhatunk. Ugyanúgy, mint a tepidariumban, a meleg egyenletesen verődik vissza a kerámia- vagy terrakotta csempés falakról, padokról és a mennyezetről. Az ideális tartózkodási idő ebben a helyiségben 30-40 perc.

A laconicum – ha volt ilyen a fürdőben– a caldarium-on belül elhelyezkedő külön izzasztó helyiség, amelyben egy állandó kb. 55-65 fok C°-os hőmérsékleten a test legkésőbb 15 perc múlva erősen izzadni kezd. Legfeljebb egy órát lehet a helyiségben tartózkodni.

A caldarium-ot és az esetleges laconicum-ot követően erőteljes masszázs következett a római fürdőben, amelynek során a bőr felső, elhalt hámrétegét is lekaparták.

Végül a frigidarium (hideg fürdő, a latin frigidus: hideg szóból ered) egy hidegfürdő helyiség, ahol a felhevült testű fürdőző a hideg vízbe merülve megmártózhat. Az itt tartózkodás meleg helyiségben való hosszabb fürdőzést követően élénkítő hatású. A meleg, illetve forró helyiségekből a hideg klímába történő átmenetnek egészségügyi szempontból fontos szerepe van. Ehhez társulhat még egy hideg zuhany vagy hideg vízbe (merülőmedence) történő megmártózás.

A gőzfürdőknek a szaunához viszonyított alacsonyabb hőmérséklete kíméletesebb a szervezet számára. Mindez a test hosszabb ideig történő adaptálódását teszi lehetővé, kímélve ezzel a szívet és a vérkeringést. A gőz nedves melege javítja a légutak vérkeringését. A gőz mélyen behatol a légcsőbe, illetve a tüdőbe és elősegíti (különösen illóolajok hozzáadásával) a légutakban a váladék feloldódását.


Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email