Bio-visszacsatolás (Biofeedback)

Egészséges életmód

Bio-visszacsatolás (Biofeedback)

Definíció
A biofeedback a test biológiai jelzéseinek érzékelhető visszacsatolását jelenti az öngyógyítás, önkontroll érdekében.

A ’70-es évek elején amerikai pszichológusok által kifejlesztett módszer. Mindenekelőtt a tanuláselméleti, pszichofiziológiai kutatások és a kísérleti viselkedésanalízis eredményei lendítették előre a biofeedback fejlődését. Később a módszert a viselkedésterápiában, az önszabályozás eszközeként kezdték alkalmazni.

A biofeedback fő célja, hogy a mindennapi stresszt minél jobban el tudjuk viselni, kiegyensúlyozottabbak legyünk. Ugyanakkor a módszer szolgálhatja a betegségekből való felgyógyulást, a rehabilitációt is. Fontos, hogy a biofeedback nem helyettesíti, hanem kiegészíti az orvosi kezeléseket.

Azokat a pszichológiai folyamatokat - amelyek nem érzékelhetőek - érzékelhető jelekké alakítják annak érdekében, hogy azokat akarattal képesek legyünk befolyásolni. Biofeedback-berendezések segítségével, elektromos érzékelőkkel mérik a légzést, a vérnyomást, a bőrellenállást, a szívfrekvenciát, az izomfeszítést, a testhőmérséklet és az agyhullámokat, és azokat optikai vagy akusztikai jelekké történő átalakítással változásukban láthatóvá, érzékelhetővé teszik. Az azonnali visszajelzés segítségével a beteg vegetatív testfunkcióit rövid időn belül akaratilag befolyásolni képes.

A kezelés főként a pszichoszomatikus panaszokra összpontosít. A stresszkezelés keretében ezt a módszert gyakran alkalmazzák a klinikai hipnózissal és a viselkedésterápiával együtt.

A biofeedback jelentősen bővítette a testben lejátszódó folyamatok önkontrollja lehetőségeit illetően. A módszer elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban a pszichoszomatikus zavarok gyógyítására a választható kezelési módok között szerepel. Ebből következően a biofeedback segítségével könnyebben ellenőrizhető a különböző lazítási módszerek pszichológiai hatása.


Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email