Őrség útikalauz – Őrségi turizmus információs portál

Részletes információkat talál Őrségről: szállás, utazás, város kalauz, szórakozás, kikapcsolódás, üzlet és tanulás.

Budapest.com

Őrség

Folyók, patakok által formált dombvidék, erdeifenyvesek és égerligetek, tőzegmohás lápok és láprétek, lepkék és szitakötők, a kanyargós vadregényes Rába. A falvakban fehérfalú, boronafalú vagy kódisállásos parasztházak "szoknyás" fa haranglábak, kaszáló gyümölcsösök, a terület éghajlata nedves, szubalpin jellegű. Magyarország legcsapadékosabb területe az Őrség, de a fogadtatás cseppet sem hűvös. És nemcsak az őrségi vendégszeretet, hanem fű, fa, virág, madár várja az idelátogatókat.

A nemzeti park folyók és patakok által szabdalt dombvidéke nem fukarkodik természeti és kulturális értékeivel. A vállalkozó kedvű látogató túrázhat fenyveseiben borókák, szőrös nyírek, fekete- és vörösáfonyák, korpafüvek és körtikék között, a patakok mentén az égerligetekben, ahol megterem a ritka struccharaszt is, a tőzegmohás lápréteken, de nem csalódhat az sem, akit az apró ízeltlábúak érdekelnek, hiszen Magyarország leggazdagabb lepkefaunája és néhány nemzetközileg is védett, ritka szitakötőfaj is él itt. Akiket inkább a népi és kultúrtörténeti értékek bűvölnek el, az sem bánhatja, hogy az Őrségbe vezetett az útja: a falvakban még ma is sokfelé megcsodálhatók a jellegzetes boronafalú épületek, a népi építészet jellegzetes elemei, a "szoknyás" fa haranglábak és az Árpád-kori vastag falú, erődszerű templomok. Tehát mindenki megtalálhatja a kedvére való programot, és ehhez segítséget is nyújt az Őrségi Nemzeti Park, amely túrákat vezet Velemérbe és Őriszentpéterre az Árpád-kori templomokhoz, amelyek vastag falaikkal, lőrésszerű ablakaikkal egykor a várakat helyettesítették az Őrségben, a pankaszi zsúppal fedett és a gödörházi fazsindelyes haranglábakhoz, Magyarszombatfára a fazekas múzeumba, ahol tanulmányozhatjuk ezt az őrségi gerencsér mesterséget, sőt akár ki is próbálhatjuk magunkat akorong mellett, a szőcei tőzegmohás lápréthez, Felsőszölnökre, a Hampó-völgybe, Hármashatár-kőhöz és Szalafőre, a pityerszeri falumúzeumba.

Őrségi települések:
Bajánsenye
Felsőjánosfa
Felsőmarác
Hegyhátszentjakab
Hegyhátszentmárton
Ispánk
Ivánc
Kercaszomor
Kerkáskápolna
Kisrákos
Kondorfa
Magyarszombatfa
Nagyrákos
Őrimagyarósd
Őriszentpéter
Pankasz
Szaknyér
Szalafő
Szatta
Szőce
Velemér
Viszák

Szállás Történelem
Tovább » Tovább »

Látnivalók Kultúra
Tovább » Tovább »

Éttermek Szabadidő
Tovább » Tovább »

Képgaléria Térkép
Tovább » Tovább »


Hirdetés

Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email