Bükkaljai borvidék

Magyarország borvidék, borospincék...

Bükkaljai borvidék

Bükkaljai borvidék

Bükkaljai borvidék
3423 Tibolddaróc
06/30-207-9977

A borvidék összes területe: 18 597 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 183 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 22

A borvidék területén már régóta termesztenek szőlőt, a miskolci bort évszázadokon át az északi bányavárosokba értékesítették. Tibolddaróc és környéke a XIX. és a XX. században pezsgő alapbort termelő vidéknek számított. A budafoki pezsgőgyárak is vásároltak bükkaljai borokat.
Klímaviszonyai hasonlóak a többi észak-magyarországi borvidékéhez, éghajlata azonban azokénál szárazabb. A borvidék leggyakoribb talajképző kőzetei a riolit és a riolittufa, amelyeken különféle barna erdőtalajok, illetve fekete nyiroktalajok alakultak ki.
Fő fajtái az Olasz rizling, a Leányka, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Chardonnay. Borai illatosak, zamatosak és rendszerint élénk savtartalmúak. Újabban terjednek a vörös borszőlő fajták is (Kékfrankos, Blauburger, Kékoportó, Merlot, Cabernet-ek). A bükkaljai borvidék a jövőben a vörösbortermelés egyik bázisává válhat.

További információ:

Bükkaljai Borút Egyesület
Kósik István, 3423 Tibolddaróc
Telefon: 06/30-207-9977


Térkép és útvonaltervező

Útvonaltervező:
Kiindulási pont:   Tervezés

Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email