Balatonmelléki borvidék

Magyarország borvidék, borospincék...

Balatonmelléki borvidék

Balatonmelléki borvidék

Balatonmelléki borvidék
06/30-263-5705

A borvidék összes területe: 6 383 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint: 1 514 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 26

A borvidéknek két körzete van. A Balatonmelléki körzet (18 település) részben a Zala folyó kanyarulatában, részben a Keszthelyi hegységhez tartozó Vindornyalaki medencében terül el, valamint a Zalaapáti hát lankáin húzódik. A Mura vidéki körzet (8 település) Szlovéniával és Horvátországgal határos területeken, a Mura völgyében található.
Éghajlata kiegyenlített különösebb szélsőségektől mentes. Hazánk legcsapadékosabb borvidéke (évi 7-800 mm csapadék). Az aszálykár ezen a vidéken szinte ismeretlen.
A folyóvölgyekkel sűrűn behálózott, hullámos felszínű dombvidéket az egykori Pannon beltenger homokos, agyagos üledékei építik fel. Erre vastagabb-vékonyabb lösztakaró települt, amelyen agyagbemosódásos barna erdőtalajok vagy barna földek képződtek.
Fő fajtája az Olasz rizling (50 %), amit területi aránya alapján a Rizlingszilváni, a Zöld veltelini, a Chardonnay, és a Zala gyöngye követ. Az illatos bort adó fajták közül említésre méltó a Cserszegi fűszeres, az Ottonel muskotály az Irsai Olivér és a Tramini.
A borvidék borai illatosak, aromaanyagokban igen gazdagok, élénk savtartalmúak.

További információ:

Balatonmelléke Borút Egyesület
Vízváry Sándor
Telefon: 06/30-263-5705


Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email