Somlói Borvidék

Balaton borvidék, borospincék...

Somlói Borvidék

Somlói Borvidék

Somlói Borvidék
Somlóvásárhely
06/30-919-7699

Magyarország legkisebb borvidéke 550 hektáron terül el a Somló-hegy lejtőin, illetve a Marcal-medence túloldalán a KisSomlyó- és a Sághegyen. Különlegessége, hogy a Somlón az északi oldalon is folyik a termelés, azaz összeérnek a szőlőültetvények.
E jeles történelmi borvidékünket és borát évszázadokon keresztül a legnagyobb becsben tartották Zsigmond király udvarától Hunyadi Mátyás palotáján keresztül a Habsburg-házig.
Érdekesség, hogy Zircen 1742-ig nem volt patika, a betegeket somlai borral gyógyították. A somlói borról azt tartották, hogy nászéjszakán fogyasztva fiúgyermek születik. Ezért a "nászéjszakák borának" is titulálják.

1.Somlói Borvidék területe, települései:
A borvidékhez tartozó hegyközségek: Somlóvásárhely-Somlójenő, Nagyszőlősi Hegyközség, Dobai Somlógyöngye Hegyközség, Sághegy-Kissomlyó.

2. Somlói Borvidék jellemző szőlő-, és borfajtái:
A Somló hegyen csak fehérbort termelnek: uralkodó fajta az Olaszrizlingé, emellett megjelenik a Hárslevelű, Furmint, Rizlingszilváni, Juhfark, Rajnai rizling, Ezerjó, Tramini, és a Bánáti rizling. A Juhfarkat csak itt termesztik nagyobb mennyiségben.
A somlói borok jellegzetesen kemények, tüzesek, magas extrakt- és alkoholtartalommal.

3. További információ:
Somló és Környéke Borút Egyesület
Dr. Halla László, 8460 Devecser, Várkastély


Térkép és útvonaltervező

Útvonaltervező:
Kiindulási pont:   Tervezés

Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email