Gyermekfogászat

Részletes információk a szájsebészeti klinikákról és kezelésekről: esztétikai kezelések, implantátumok, fogszabályozás

Gyermekfogászat – Fogászati kezelések és szűrővizsgálatok gyerekeknek

Gyermekfogászat

A szájápolás elsajátítása már gyermekkorban nagyon fontos, ez később nagymértékben meghatározza, hogy felnőttként milyenek lesznek fogaink. A kisbabáknál rendszerint a 6. és a 24. hónap között bújnak ki a tejfogak, ilyenkor az íny vörös, enyhén duzzadt lesz, ami általában kisebb-nagyobb fájdalommal járó folyamat, mely nyugtalansággal, olykor hőemelkedéssel jár. Esetenként a fogzás akár hónapokkal is eltolódhat, emiatt nem kell aggodalmaskodniuk a szülőknek.

Az apróságokat minél hamarabb érdemes megismertetni a fogkefével, rávenni őket, hogy minimum reggel és este mossanak fogat, s nélkülözzék a magas cukortartalmú nasikat. Ha következetes a szülő, s maga is jó példát mutat, könnyen elérhető, hogy óvodáskorú csemetéje már önállóan mosson fogat. A gyermekfogászatnál különösen hangsúlyos a helyes táplálkozás fontossága, hiszen a rágás során folyamatosan alakul az állkapocs, tisztulnak a fogak, ezért lényeges, hogy minél többet rágjon a gyermek.

Tejfogak szuvasodása: Már a tejfogak „karbantartására" is érdemes figyelmet fordítani, mert a szuvas tejfogak között kinövő maradandó fogak könnyebben romlanak. A szuvasodást okozó baktériumok korán - elsősorban az anya nyálából - a gyermek szájába kerülnek, s ezek gyorsan „akcióba lépnek", ezért is szükséges már gyermekkorban a megfelelő szájhigiénia. A tejfogak szerkezete különbözik a maradó fogakétól, a fogbél nagyobb, a zománcvastagság viszont csak fele a végleges fognak, így a szuvasodás korábban megindulhat. Kezelésük ugyanolyan fontos, mint felnőttkorban, ajánlott a gyermekfogászattal foglalkozó specialista felkeresése. A szuvas fogak elcsiszolásával sima felszínt hoznak létre, amit fluoridtartalmú lakkal ecsetelnek, de ha szükséges, a tömésnél is fluoridos tömőanyagot alkalmaznak. Ha a szuvasodás különösen mély, ugyanúgy gyökérkezelés történik, mint a maradófogak esetében.

Tejfogak eltávolítása: A maradófogak előbújáskor nyomást gyakorolnak a tejfog gyökerére, amitől az szinte magától kiesik. Sok esetben a gyermek maga, vagy a szülő távolítja el a lötyögő fogacskát, ám ha ez valamilyen oknál fogva nem történik meg, a tejfogat fogorvos veszi ki.

A gyermekfogászatban a barázdazárás egy megelőző folyamat, amikor a rágófogak felszínén lévő mélyedéseket félévvel a fog előretörése után feltöltik, majd egy speciális géllel lezárják a fog belsejébe vezető réseket, így csökkentik, vagy teljesen megakadályozzák a fogszuvasodás lehetősségét. A beavatkozás nem jár fájdalommal, jó lehetőség arra, hogy a gyermek pozitív élményekkel távozzon a fogorvosi székből, mely tulajdonképpen a gyerekfogászat egyik pszichológiai
alapelve.

Fogtorlódás fordulhat elő abban az esetben, amikor a tejfogak még a szájban vannak, de a maradó fogak már előretörnének. Ilyenkor megesik, hogy a végleges fog oldalra dőlve, nem esztétikusan bújik ki, de ez általában beavatkozás nélkül korrigálódik, de előfordulhat, hogy csak fogszabályozó kezeléssel lehet a helyes irányba terelni a fogakat.

Ha egyértelműen látszanak bizonyos orvoslásra szoruló eltérések, nem kell megvárni a fogváltást, a fogszabályozás jóval korábban elkezdődhet. A gyermekfogászati fogszabályozás során kivehető készülékkel befolyásolható az állcsont növekedése, egymáshoz való viszonya, nagysága, de ha megjelentek a maradófogak, akkor, már rögzített készülékkel történik a korrekció. Öröklött tulajdonság, például a „pókharapás", de bizonyos rossz szokások, ujjszopás, nyelési rendellenességek, izmok alul- vagy túlműködése is okozhatja a nem megfelelő állkapocs- vagy fogelhelyezkedést. Az időben elkezdett, rendszeres fogszabályozással sok későbbi, felnőttkori fogászati probléma megelőzhető.

Bölcsességfog eltávolítása: serdülőkor végén - vagy később - előfordulhat, hogy a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely a fogívben, vagy nem megfelelően helyezkednek el, ezáltal nem tudnak előbújni, s az állcsontban maradnak. Ez fájdalommal, panaszokkal járhat, gyulladás alakulhat ki, a megoldást pedig a bölcsességfog felszabadítása, körülvágása, végső esetben eltávolítása jelentheti.

1141 Budapest, Vezér út 100
Hu, En: + 36 1 222 01 99, De: 0800 588 588 0
A Kreatív fogklinika páratlan, világszínvonalú szolgáltatást biztosít páciensei számára már több mint egy évtizede. Európa élvonalába tartozik mind felszereltsége mind pedig az itt dolgozók szaktudása, tapasztalata alapján. Az új klinikánk 2007-ben került átadásra (Budapesten, Zuglóban) és Európa egyik legnépszerűbb fogászati úticéljává vált.Fogszakorvos ...
Eiffel Tér Irodaház Budapest, Teréz krt. 55, 1062 Magyarország
+36 20 249 6274
  A Medicover fogászata, Magyarországon – Prémium kategóriás fogászati klinika BudapestenBüszkén mutatjuk be korszerű, prémium kategóriás klinikánkat, mely Budapest szívében, a Nyugati pályaudvar mellett található. Győződjön meg arról, miként segíthetünk Önnek elérni álmai mosolyát és alakíthatja át kifogástalanná fogai megjelenését a ...
1065 Budapest, Revay utca 12.
HU +36 1 690 13 04; EN +44 203 129 18 29; DE +41 43 508 27 39, +49 322 21 09 35 28
  Budapest Európa egyik legszebb városa, köszönhetően ezer éves történelemének, kultúrájának és az építészetének, amely túlélte mindkét világháborút. Miért ne tekintené meg a külföldről érkező ezt a gyönyörű fővárost, ha amúgy is úgy döntött, hogy Budapestet választja fogászati ellátásának uticéljául.  A Helvetic Clinics Budapest biztosítja ...

Hirdetés

Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email