Zsidó Budapest – Budapesti Zsidó Műemlékek

Részletes információk a budapesti zsidó műemlékekről: leírások, képek, elérhetőségek.

Zsidó Budapest – Budapesti Zsidó Műemlékek

Zsidó Budapest

A középkori Budán a zsidóság a XII. század környékén jelent meg, legtöbbjük kereskedő, bolttulajdonos vagy éppen kézműves volt. Az első budai zsinagóga 1307-ben épült, de csak pár évtizedig állt: a zsidóságot, mint közösséget először 1348-ban, majd 1360-ban is elkergették a városból, de rövidesen engedélyezték visszatérésüket.

A zsidó közösség a XV. század elején nyerte el első komolyabb előjogait. 1446-ban módos zsidók részt vehettek Mátyás király udvari ceremóniáin. A király kinevezte az akkori budai zsidó közösség fejét a királyság összes zsidó alattvalójának szószólójává. Az ország második zsinagógája 1461-ben épült fel.

A helyzet 1490-ben romlott meg: a zsidó tulajdont elkobozták és a tőlük felvett kölcsönöket nem fizették vissza, amely zavargásokhoz vezetett, közvetlenül a török hódítást megelőző időszakban. 1526-ot követően, a török győzelem után a zsidók tömegesen menekültek a Dunántúlra, míg sokukat az Ottomán Birodalom különböző részeire deportálták.

Két évvel később viszont újra visszatérhettek, és lendületesen kapcsolódtak be az akkori gazdaság vérkeringésébe, ezúttal nem csak már mint kereskedők, de a pénzügyekben, sőt az adóbehajtásban is jelentős szerepük lett, főleg a szefárd és askenázi gyülekezetek tagjainak, cserébe több adót fizettek.

Buda 1686-os ostroma során a zsidók a törökök oldalára álltak, és közülük csak 500-an élték túl azt. A budai zsidó negyedet felégették és a tóratekercseket tűzre vetették. A Habsburgok idejét a zsidók számára a deportálások, pogromok és zsidóellenes törvénykezés jelentette.

Budán 1686-tól 1689-ig egyáltalán nem élhettek zsidók, ahogy Mária Terézia idején sem, azonban fia, II. Károly, 1783-tól újra jogokat adott nekik. 1830-ban megnyílhatott az első zsidó általános iskola, 1866-ban pedig újabb zsinagóga épült. A két világháború között Budapest zsidó lakossága meghaladta a kétszázezret, és 125 zsinagóga volt ekkor a városban.

A modern Budapest sikeráben nagy szerepe volt a zsidó iparosoknak. Nagyon sok épületen lehet halvány cégtáblákat látni a VII. kerületben - a nevek Hauser, Fröhlich stb, sokatmondóak, a két világháború közötti időszak szellemeit idézik.

A Holokauszt során 600,000 magyar zsidó halt meg. Budapest jelenlegi zsidó lakosainak száma 110,000-re tehető, amely Kelet-Európában a legjelentősebb. A zsidó kultúra virágzik, állandó éves kultuúrális események vonzanak nem csak hazai, de jelentős nemzetközi közönségeket is.

1051 Roosevelt tér - Kossuth tér
A külföldi média által is gyakran népszerűsített kompozíció a Duna partján, a Steindl Imre utca közelében áll. Az 1944-45 során a Nyilaskeresztes Párt pribékjei által ártatlanul a Dunába lőtt magyar zsidóknak állít maradandó emléket. Az általában tömegesen végrehajtott kivégzések során az áldozatokat arra kényszerítették, hogy sorba rendezve álljanak a ...
1074 Budapest, Dohány u. 2.
+36-1-343-0420
Hétfő-csütörtök: 10-16; Péntek: 10-14; Szombat: Zárva;; Vasárnap: 10-16
Az 1859-ben felavatott épület nagysága a korabeli fővárosi zsidóság jelentőségét is jól mutatja. Ludwig Förster német építész, a bécsi akadémia tanára mór stílusú tervéből alig négy esztendő alatt épült meg. A szomszédos, azóta lebontott saroképületben (helyén ma Zsidó Múzeum) született 1860-ban Herzl Tivadar író, újságíró, a zsidó állam megálmodója.
A VII. kerületi cukrászda a zsidó sütemények szinte teljes választékát kínálja (pl. flódni). Zürichtől keletre Fröhlich-ék üzemeltetik az egyetlen kóser cukrászdát.
1094 Budapest, Páva utca 39.
+36-1-455-3333
k-v: 10:00-18:00
info@hdke.hu
A Holokauszt Emlékközpont nemzeti intézményünk. A Magyar Köztársaság Kormánya 1999-ben határozott megalapításáról, 2002-ben pedig arról, hogy a Páva utcában építik fel. Szándékosan nem a hagyományos zsidónegyedben, ezzel is jelezve, nemzeti emlékhelynek szánják. A Páva utcai emlékközpont a világ kevés, kizárólag a holokauszttal foglalkozó, állami ...
1072 Budapest Nagy Diófa utca 25-27.
+36 1 352-7675
A King's Hotel Budapest belvárosának egy csendes kis utcájában helyezkedik el. Az épületet a 19. századi stílust megőrizve renoválták. A hotel az 1990-es években elsőként rukkolt elő saját mehadrin kosherrel a budapesti szállodapiacon, és rigorózussága máig híres a kóser szabályok tekintetében. Ma már két külön cég irányítja az éttermet és a szállodát.
1108 Budapest, Kozma u. 6.
Az Kozma utcai izraelita temető az Új köztemető mellett nyílt meg 1893-ban. A régi temetők beteltek, és felszámolásuk miatt szükségessé vált egy központi izraelita temető létrehozása. Magyarország legnagyobb zsidó temetője jött itt létre. Eddig körülbelül 300 000 ember utolsó nyughelye.
1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 26.
A Várnegyed északi részén, a Táncsics utcában található a Középkori Zsidó Imaház. Az 1360-as években épült szefárd imaház csak egy volt a számos várnegyedbeli zsidó kegyhely közül. A 150 évig tartó török hódoltság alatt számos zsinagóga és zsidó polgári ház épült itt, mivel a zsidók jelentős kereskedői pozíciókat birtokoltak Buda történelmének ezen ...
A világi zsidó iskola modern épülete 1996-ban készült el. Nevében az építtető Ronald S. Lauder neve és Javne város neve szerepel.
1075 Kazinczy utca 16.
Budapest egyetlen rituális zsidó fürdője, patinás múlttal büszkélkedhet. Élővizes fürdője az előírásoknak megfelelően nem használ hálózati csapvizet.
Ortodox volta ellenére modern épület, jól illeszkedik az utca képéhez. 1913-ban épült szecessziós stílusban, nemrégiben felújításon ment keresztül.
1024 Szilágyi Erzsébet fasor
A zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg 1987-ben állított szobra Varga Imre munkája. A svéd diplomata bronzalakja két sziklafal között emeltetett.
1074 Budapest, Dohány utca 2.
+36-1-321-0408
Egy önálló, döntően zsidó vallási kegytárgyakat tartalmazó kiállítás gondolata először 1896. évi millenniumi ünnepségsorozat kapcsán merült fel, amikor az ezeréves Magyarország történelmi egyházainak sorában a zsidó vallás is bemutatkozott. Szabolcsi Miksa, az Egyenlőség című újság főszerkesztője javasolta, hogy az egyszeri alkalomra összegyűjtött ...

Hirdetés

Budapesti szálloda foglalás

Város:
Kategória:
Elhelyezkedés:
Hotel neve
Foglaljon szállást a budapesti szálláshely kereső segítségével. Budapesti hotelek és szállodák, valamint panziók, apartmanok, hostelek és egyéb olcsó szállások Budapesten széles választékban! Budapesti szállásfoglalás gyorsan, egyszerűen, azonnali visszaigazolással, a legjobb internet árakon!

HirdetésekDebrecen – Programok,Információk
Pin It
email